boeken 200505

Zie ook vorige maand:

* te vermijden / ** genietbaar / *** onderhoudend / **** aanrader // ***** onmisbaar

Waarbij de vijf sterren slechts uitzonderlijk worden gegeven; de eigenlijke rating is dus een score van 1 tot 4.

 1. The Bourne Supremacy (Robert Ludlum) ***+
  What can I say… het blijft gewoon goed. Ontspannend, gestructureerd, en hoewel het 600+ klein gedrukte bladzijden telt, krijg je nooit de indruk dat verhaal werd uitgerokken. Op naar deel drie, en dan eens iets anders van Ludlum proberen.
 2. De ontelbaren (Elvis Peeters) **+
  Best OK, een boek dat je laat nadenken, maar met een krakemikkig einde. De ontelbaren overspoelen West-Europa, waar komen ze vandaan, wie zijn ze, en wat willen ze? Geleidelijk aan overspoelen ze onze samenleving, plunderen onze winkels, en nemen ze onze huizen over. Het verzet bouwt langzaam op. Confronterend maar sereen opgebouwd.
 3. J’abandonne (Philippe Claudel) ***+
  Een verschrikkelijk boek. Het pessimisme druipt ervan af, alle vertrouwen kwijt in de maatschappij. Goed einde ook, al heb je een groot vermoeden van de afloop. Net geen vier sterren, maar lees het toch maar. (Het laat mij bovendien nog steeds niet los.)
 4. Specht en zoon (Willem Jan Otten) ***
  Ook al zo’n erg boek. Er zitten een paar denkfouten in, maar ze zijn goed weggemoffeld. Een eigenaardige keuze van de verteller (een stuk canvas): in het begin lijkt het een gimmick, maar het is goed uitgewerkt, tot op het einde van het boek toe.
 5. Last Witness (Jilliane Hoffman) *
  Haar vorige boek vond ik nog een onderhoudend debuut, maar deze keer is ze volledig de mist in gegaan. De dwaze uitleg heeft duidelijk de overhand; van een plot en een verhaal is slechts met moeite sprake. Gemiste kans. Afgeschreven.
 6. Lucht (Bart Koubaa) ****
  Hola! Laat dit maar beter niet liggen bij uw volgende trip naar de boekhandel. 124 bladzijden poëzie in prozavorm. Ik had het even lastig om in het verhaal te komen (een beetje verwarrend), maar het boek heeft een prachtige structuur, veel oog voor detail, en Koubaa slaagt er absoluut in de sfeer in het boek te (be)houden.