komaf

De Patroonsfederatie der Beroepsrestaurateurs klaagt dat ze niet werden betrokken bij het opstellen van het kb van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (Restaurants verwerpen rookverbod in DS).

U weet wel, het kb dat restaurants en cafés die minimaal een derde van hun omzet uit voeding halen, vanaf 2007 de verplichting oplegt volledig rookvrij te worden. Cafés die minder voeding verkopen, hoeven dat niet.

Volgens de restaurateurs zullen die cafés een stuk omzet overnemen van collega’s die rokers moeten weigeren. “Hoe gaat de minister de praktijk opvolgen als de klanten zullen verschuiven van de ene naar de andere zaken”, vragen ze zich af.

Ook wijzen ze erop dat horecazaken die zich de vorige jaren gehouden hebben aan de vraag om in rookafzuiginstallaties en rookvrije ruimtes te voorzien, nu de dupe zijn.

Hoewel ik het eerste café met zo’n afzuiginstallatie nog moet betreden, kan ik de Patroonsfederatie der Beroepsrestaurateurs in hun eisen best bijtreden. Laat er ons dan ook gewoon komaf mee maken.

Wijzig het kb maar meteen, zodat vanaf 1 januari 2006 alle cafés en restaurants verplicht worden geheel rookvrij te zijn. Het zit er toch aan te komen, dus kiest u maar beter voor de korte pijn. Een (zeer) groot deel van de zowat 80% niet-rokers zullen u dankbaar zijn.

2 gedachtes over “komaf”

 1. bwah. 80 procent is relatief é.
  Als je de leeftijdscategorieën neemt die het meest op restaurant of café gaan (25-55) dan zit je algauw aan 35% rokers. Meer dan een derde.
  Over resto’s ben ik helemaal akkoord: als er eten wordt gegeven: geen sigaretten. Niet meer dan logisch. Maar op café? Als men roken op café verbiedt, komen er volgens mij een massa privé-feestjes en clubs-met-lidkaart bij.
  Let op mijn woorden!

 2. verbod op restaurants: ja
  verbod op café: nee
  zuiginstallatie op café: ja

Reacties zijn gesloten.