airworld

Vrijdag werd de nieuwe tentoonstelling in het Gentse Design Museum ongetwijfeld plechtig geopend. Uw reporter kon er helaas, wegens andere verplichtingen, niet bij zijn. Niet getreurd, zondag voormiddag is het museum gratis toegankelijk, dus trok ik, gewapend met mijn fototoestel en mijn vijfjarig zoontje, de vertrekhal binnen.

Meteen werden we begroet door een hele rij (transparante) airhostessen, die ons galant naar de rest van de tentoonstelling begeleidden.

de tentoonstelling

In de binnenruimte staan een aantal maquettes van luchthavens opgesteld, en rondomrond staan achtereenvolgens een groot aantal schaalmodellen van vliegtuigen, voorbeelden van vliegtuiginterieurs, vaatwerk, en een grote nadruk op de evolutie van vliegtuigstoel.

Op de benedenverdieping kan je nog meer uniformen bewonderen, en een aantal Sabena memorabilia.

de piloot

Wat mij steeds weer aanspreekt aan het Design Museum, is dat het overkomt als een gezellige, intimistische en bevattelijke plaats. Geen gigantische ruimten waar je vijf dagen moet voor uittrekken om je doorheen te worstelen, maar een museum waar je gerust op een verloren moment nog snel eens kan binnenstappen. En waar ook de kleinsten altijd wel weer iets aan hebben.

Airworld, nog tot 19 juni in het Gentse Design Museum, in de Jan Breydelstraat.

(Dit artikel is ook terug te vinden op gent.blogt)