iTunes 11, maar niet voor klassiek

Apple gaf vannacht een nieuwe versie van iTunes vrij. Het gaat niet om zomaar een update, maar een ingrijpende cosmetische verandering. Wie de nieuwste versie opstart, wordt geconfronteerd met een geheel nieuwe beleving. De gebruiker komt standaard terecht in de Album Browser, een overzicht van alle albums in uw iTunes collectie.

Wie op Songs klikt, kan daar de Sidebar (Command-Option-S), de Column Browser (Command-B) en de Status Bar (Command-/) terugvorderen. Als grote nadeel staat de Column Browser niet langer (verticaal) naast de liedjeslijst, maar erboven. Niet meteen hinderlijk voor wie niet zoveel albums in zijn collectie heeft, maar bijzonder omslachtig voor wie veel moet scrollen. (Het was net zo handig: selecteer genre, dan artiest, dan album, en spelen maar.)

Switchen naar Artists had een aanvaardbaar alternatief kunnen zijn, behalve dan dat die Artists lijst enkel de Album Artists weergeeft en niet de Artist (bent u nog mee?). Hoogst vervelend voor wie, zoals ik, in zijn klassieke collectie de componist ook in Artist heeft gestoken en de uitvoerder in Album Artist.

Alweer een reden om iTunes minder te gebruiken?

[Update: De bruikbaarheid van de zoekfunctie is er wel sterk op vooruit gegaan!]