Hoe luistert u eigenlijk naar muziek? Het valt mij op dat ik steeds minder via iTunes luister. Ofwel leg ik lp’s op mijn platendraaier, ofwel staat de radio aan, ofwel streamt de muziek via Qobuz binnen.
Het is trouwens niet alsof die muziekstromen minder toegankelijk zijn dan iTunes. Ik heb dik 2.000 albums in iTunes zitten; allemaal legaal, jawel, en dat vertegenwoordigt ongeveer de helft van mijn collectie. Lossless cd-kwaliteit, goed voor 700 GB schijfruimte; als dat ding crasht, kan ik helemaal opnieuw beginnen (nee ik heb geen backup, van mijn data wel, maar niet van mijn cd’s).
80% van mijn muziekbibliotheek zal ik probleemloos op Qobuz terug kunnen vinden (inclusief de integrale versie van Der Ring des Nibelungen door Georg Solti, maar niet In C van Terry Riley door het Ictus Ensemble –wél de versie door Bang on a Can). Voor de uitzonderingen is het gemakkelijker het schijfje te zoeken dan iTunes op te starten (dat ding is traag als uw muziekcollectie te omvangrijk wordt).
—
Ik heb Spotify geprobeerd, eerst via een Premium code die ik van Enchanté had gekregen om de service te proberen, daarna heb ik mij een tijdje geabonneerd. Ik ben echter toch opnieuw overgeschakeld naar Qobuz: er is misschien minder sociale interactiviteit, maar het is gemakkelijker en duidelijker om aan nieuwe muziek te geraken. En ze hebben bijzonder veel klassieke muziek die op een overzichtelijke manier te ontsluiten valt.
De prijs is dezelfde als bij Spotify: 9,99 euro per maand voor de ‘premium’ service (geen reclame, mobiele toegang, offline modus, onbeperkt streamen). De service zonder mobiele ervaring en zonder offline modus kost bij Spotify 4,99 euro, en bij Qobuz 7 euro per maand –bij die laatste beschikt men wel over dezelfde geluidskwaliteit als bij het gewone abonnement (bij Spotify niet).
Qobuz heeft bovendien een Hifi optie die cd-kwaliteit streamt, maar daarvoor betaalt men wel 29 euro per maand (doe er tien euro af, en ik switch onmiddellijk). Ze hebben ook een abonnement waarbij men enkel klassieke muziek kan beluisteren op cd-kwaliteit en dat kost 19,99 euro per maand. (Info: opties Spotify – opties Qobuz.)
—
Dat brengt mij vlotjes bij volgende caveat: naarmate de verschuiving van fysieke drager naar streaming plaatsvindt, is het belangrijk zaken zoals geluidskwaliteit en beschikbaarheid in de gaten te houden. Het zou bijzonder jammer zijn als we alweer een stap achteruit zouden zetten (cfr van vinyl naar cd –maar vooral– naar mp3).
Noem mij ouderwets maar ik luister gewoon naar de radio 🙂
hier wat dezelfde evolutie eigenlijk. CD’s wel nog regelmatig in de auto. Streaming hier via Deezer.
Hmm, ik heb alleen mijn eigen muziekcollectie als mp3 of lossless flac. Maar eigenlijk luister ik niet zoveel op die manier, tenzij op mp3-speler of als ik aan mijn desktop zit. Anders is het nog steeds de cd in de speler, of de lp op de platenspeler. En inderdaad : de radio staat hier ook regelmatig op. Ik heb eigenlijk schrik om mp3’s te kopen : idd, als uw schijf crasht : dan moogt ge ze opnieuw gaan kopen… yeah right, als ge er dan nog aangeraakt. Want ik heb wel het een en ander van obscure toestanden…. Mijn lp’s van 30j oud en cd’s van 25j oud spelen nog steeds als de beste. (damn, ik word oud, ofwel ben ik vroeg begonnen met muziek kopen) Ik heb geen idee of mijn harde schijven over zo’n tijdspanne nog enig teken van leven zullen geven 🙂
geen streaming hier. old school all the way: lp’s & cd’s
behalve downloads die moeten gerecenseerd worden