Boeken 201110

Geen slecht boek gelezen, vorige maand, met als hoogtepunt Kyle Ganns avonturen met 4’33” van John Cage. 4’33” is het stukje ‘stilte’ dat John Cage componeerde in 1952 –hij heeft er ongeveer vijf jaar over gedaan om het te schrijven. Een bijzonder boeiend inzicht in dit stuk, en waaruit duidelijk blijkt dat er veel meer in en achter zit dan op de meest opvallende eigenschap. Hier blijkt nog maar eens hoe belangrijk context is.

 1. Fallen / Karin Slaughter / 2011
  Slaughter lijkt zich op haar best te voelen, niet alleen als ze vrouwen macht ken geven, maar ook als ze mannen kan emasculeren. Als u zich daarover kan tillen, dan is dit best een goed boek.
 2. The Sense of an Ending / Julian Barnes / 2011
  Hij heeft er (eindelijk) de Booker Prize mee gewonnen, Julian Barnes, al ben ik niet onverdeeld gelukkig over de afloop van het boek –een beetje doorzichtig. Gelukkig is de man een fantastisch schrijver, en er is waarschijnlijk geen letter die ik niet graag heb gelezen.
 3. The Affair / Lee Child / 2011
  Een ondertussen klassiek Jack Reacher verhaal. Dit keer gaat Child terug naar het verleden van Reacher, toen die nog in actieve dienst bij het leger was. Daarom vergeven we hem ook dat dit een beetje te veel op een format begon te gelijken.
 4. No Such Thing as Silence: John Cage’s 4’33” / Kyle Gann / 2010
  Fenomenaal goed, een absolute aanrader voor iedereen die ietwat in hedendaagse muziek (klassiek en/of geïmproviseerd) geïnteresseerd is.

(boeken vorige maand)