Boeken 201108

Een boek over relaties, een boek over massamoordenaars en nog een boek over relaties. Voila, en daarmee bent u weer helemaal mee.

  1. Close-up / Esther Verhoef / 2007 / **
    Dit boek werd me door iemand getipt als literaire thriller, en hoewel ik (1) een allergische reactie krijg van die omschrijving, (2) meestal nog sceptisch sta tegenover Nederlandstalige literatuur in het algemeen, en (3) Nederlandstalige thrillers in het bijzonder, ben ik toch op die tip ingegaan. En ik heb er geen spijt van gehad. Niet alleen beschrijft dit boek op interessante manier en aantal interpersoonlijke relaties en denkbeelden, het whodunit-gedeelte is intelligent én verrassend opgebouwd. Dit is misschien geen hoogstaande literatuur, maar wél een vakkundig geschreven boek. Zonder Verhoef te willen schofferen (ze zit een paar niveaus hoger dan –), maar Pieter Aspe zou hieraan best een voorbeeld mogen nemen.
  2. La Théorie Gaïa / Maxime Chattam / 2008 / *(*)
    Zeker niet zijn beste werk. Het is nog net onderhoudend genoeg, maar een beetje bij de haren getrokken en te lang uitgesponnen.
  3. Selected Stories / Andre Dubus II / 1996 / **
    Ik heb deze collectie in huis gehaald naar aanleiding van de film de film We Don’t Live Here Anymore. Hoewel er heel mooie verhalen in staan, is het niet allemaal even interessant. Dat, en ik ben eigenlijk zo geen kortverhalenlezer. Vermoedelijk moet met zo’n kortverhalen bundel beter verspreid lezen, en niet het ene verhaal na het andere.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)