[IF2004] Nema problema

Giancarlo Bocchi is een maker van documentaires. Omwille van zijn nogal onconventionele gedachtengoed (?) wordt hij –naar eigen zeggen– momenteel in Italië geboycott onder impuls van Berlusconi.

Nema problema is geen documentaire. Het is een oorlogsfilm, in documentaire stijl weergegeven, gesitueerd in de Balkan. Een oorlogsjournalist, Anselmo Lorenzi, gaat op zoek naar Commander Jako, die verantwoordelijk wordt geacht voor het afslachten van een treinlading vluchtelingen. Op zijn tocht pikt Lorenzi een locale vertaler op, Aldo, een collega Maxime, en een vluchtelinge, Sanja. Gaandeweg blijkt dat het voor de verslaggeving niet zo nauw wordt genomen met de waarheid, en dat bovendien die waarheid niet eenvoudig te achterhalen is.

Berichtgeving is niet noodzakelijkde waarheid, is meteen ook het politiek geladen statement dat Bocchi met zijn film wil brengen. Iedereen heeft zijn versie van de waarheid, en zet die in om de eigen doelstelligen te verwezenlijken. Bocchi, beschikbaar voor toelichting voor en na de voorstelling, heeft bewust gekozen voor een pseudo-documentaire aanpak. De actie werd in de film niet gestyled.

(Dit is, BTW, het soort films waar men soms wel eens ganse klassen leerlingen naar toe sleurt, om ze vervolgens een voor hen onbegrijpelijke saaie film voor te schotelen, en hen op die manier elke interesse in film te ontnemen.)

Door sommigen gedubbed als één van de topfilms van het festival, waardoor alle voorstellingen uitverkocht zijn (er zaten mensen in de gang). Een niet onaanzienlijk deel van het publiek had echter de zaal verlaten tijdens de voorstelling.