Boeken 201102

Ik heb het gevoel dat ik nog iets anders gelezen heb, maar dat ik vergeten ben wat. Ik ben nog aan drie andere boeken bezig, waarvan ik er vermoedelijk maar twee zal uit hebben tegen het einde van maart. Tot zover uw dagelijkse portie non-info.

Deze boeken heb ik alvast wél gelezen:

  1. Still Life with Crows / Douglas Preston & Lincoln Child / 2003 / **(*)
    Het vierde boek uit de Pendergast serie (na Relic en Reliquary en The Cabinet of Curiosities), in een totaal nieuwe omgeving. Pendergast blijft de afstandelijke speurneus, krijgt hulp van een locale rebellerende schone, en lost een moeilijke reeks moorden op. Het blijft geloofwaardig, en de lezer krijgt niet het gevoel dat er een deus ex machina als een konijn uit een hoed wordt getoverd. Meer moet dat niet zijn.
  2. What to Listen for in Music / Aaron Copland / 2009 / ***(*)
    Enorm interessant boek. Aaron Copland, zelf componist, schreef het in 1939 en herzag het boek volledig in 1957. Sindsdien kwamen er nog wel wat kleine wijzigingen, maar in wezen is dit nog steeds de editie van 1957. Copland beschrijf de vier elementen in muziek (ritme, melodie, harmonie en klankkleur), heeft het over structuur en de vijf fundamentele vormen waarin wordt gecomponeerd. De uiteenzetting is vooral van toepassing op klassieke muziek, maar is ook nuttig voor wie naar ‘andere’ muziek luisteren, zoals, ghôh… jazz?

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)