Keith Tippett

Keith Tippett door Bruno Bollaert

Hij heeft geen computer en dus ook geen e-mail of internet, zo wordt beweerd, en hij bereidt een concert nooit voor. Hooguit speelt hij een paar toonladders en wat arpeggio’s. Hij is getrouwd met Julie Driscoll (nu Julie Tippetts), die in de jaren 60 (en 70) redelijk ‘hot’ was (op velerlei vlakken). Sommigen noemen hem de grootste improvisator ter wereld (of op zijn minst in the British Empire) but we just call him… the Stig. Euh, sorry, verkeerd programma. Gisterenavond speelde Keith Tippett in de Kamermuziekzaal in het Brugse Concertgebouw op het Jazz Brugge festival (pfiew, daarmee weet u alles, denk ik).

Prachtige zaal, goede akoestiek, maar ik was niet meteen onder de indruk van Tippetts performance. Het begon redelijk traag, bouwde deftig op, maar miste net de noodzakelijke spanningsboog voor een echt geslaagd concert. Het was meer een staalkaart van ’s mans kunnen, dan een optreden. “Hij had beter toch wat meer geoefend”, hoorde ik meer dan één luisteraar achteraf schertsen. Zo scherp zou ik het niet stellen, maar hij loste de verwachtingen niet geheel in.

Jazz Brugge, van 30/09 t.e.m. 03/10 in Memling in Sint-Jan (middagconcert) en het Concertgebouw (avondconcerten) in Brugge. Een dagticket kost 30 euro.