Viktor Tóth Tercett (feat. Hamid Drake)

Viktor Tóth Tercett (feat. Hamid Drake) door Bruno Bollaert Viktor Tóth Tercett (feat. Hamid Drake) door Bruno Bollaert

Viktor Tóth Tercett (feat. Hamid Drake) door Bruno Bollaert Viktor Tóth Tercett (feat. Hamid Drake) door Bruno Bollaert

Vanmiddag opende het Viktor Tóth Trio op de zolder van Memling in Sint-Jan (één van de oudste bewaarde hospitaalgebouwen van Europa) de lustrumeditie van Jazz Brugge.

Saxofonist Viktor Tóth is dé rijzende ster van Hongarije (wat een referentie, zal u denken). Op twee cd opnames die ik hier liggen heb, speelt hij veeleer weinig opvallende muziek, die een vermoeden geeft van een drang, die echter maar niet tot uiting lijkt te komen. Met die vooringenomenheid vonden wij de eerste halve minuut weinig boeiend, maar Tóth treedt vervolgens in voortdurende dialoog met drummer Hamid Drake. Met dwingdende staccato schiet Tóth zich door de ritmiek, aangevuld door een wel heel muzikale Drake.

De contrabas van Mátyás Szandai komt veel minder op de voorgrond –als is die wel duidelijk hoorbaar. Evident of niet, ook daar zit veel wisselwerking, bijvoorbeeld wanneer Szandai met de strijkstok fragiele noten zaagt en Tóth die op sax imiteert/complementeert. Niettemin houdt Tóth zich voornamelijk op met Hamid Drake (niet dat we hem dat echt kwalijk kunnen nemen).

Het Viktor Tóth Tercett slaagde er moeiteloos in de aandacht van het publiek vast te houden, met een energieke set waarin meer verrassingen zaten dan de cd liet vermoeden. Een geslaagd begin van het festival.

Jazz Brugge, van 30/09 t.e.m. 03/10 in Memling in Sint-Jan (middagconcert) en het Concertgebouw (avondconcerten) in Brugge. Een dagticket kost 30 euro.

Vanavond spelen achtereenvolgens Keith Tippett (19u), MKMB (20u30), en Il Vino All’Opera (22u) op het festival in Brugge (in het Concertgebouw) –zie ook het volledige programa.

Het Viktor Tóth Tercett is vanavond (30/09 om 20u) nog te zien in de Balzaal van Vooruit, voorafgegaan in double bill door Nicolas Kummert – Voices.