iView evaluatie

iView loste voor mij onoverkomelijk probleem op: de traagheid van iPhoto. Bovendien had het als grote voordeel dat het zowel op Mac als op PC bruikbaar was –zonder daarvoor een extra licensie aan te rekenen.

Daar ik nu eigenlijk mijn meeste image editing op PC doe, en de image library op Mac toch niet geshared staat, is die multi-platform vereiste niet zó belangrijk meer.

Bovendien ben ik het eens wat betreft de subcategories. Een groot gemis.
Het valt –tot zeker hoogte– op te lossen. Er is zoiets als define custom fields. Als je zo’n nieuwe field aanmaakt, verschijnt dat in de Catalog Index; daaronder kan je dan verdere entries etc creëren. Als voorbeeld pakken we “Gent”, en daaronder: “Koning Albertlaan”, “Sint-Katelijnestraat”, met als nadeel dat er slechts twee niveaus zijn (zo moelijk kan dat toch niet zijn om een deftige hiërarchische structuur te maken?!)

Waar ik zeer over te spreken ben, is de manier om over te schakelen van thumbnail naar ‘vol’ beeld (double click to switch views), en dat de thumbnails echt gegenereerde thumbnails zijn, die in een catalog worden bijgehouden (wat volgens mij de boel behoorlijk versnelt). Dat heeft inderdaad als ‘nadeel’ dat je ze moet regenereren als je ze groter wilt (niet als je ze wilt verkleinen.)

Niet zo tevreden ben ik over de NEF verwerking. Ttz de thumbnails zijn excellent, maar als je dan klikt om het groter beeld te zien, duurt het wel een hele poos. We spreken 15+ seconden of zo, niet echt lang, maar wel te lang als je door een resem NEFs wil waden. (Vermoedelijk heeft dit te maken met de snelheid van de processor, dus misschien moet ik maar eens bekijken wat het verschil is op PC.)

Maar goed, het is te traag, al kan je je behelpen door foto’s in RAW+JPG te maken. (Maar dan mag je wel niet naar beneden scrollen in full image view, omdat je dan telkens op die NEF stoot –al is ook daar waarschijnlijk wel een mouw aan te passen.)

Voor de rest gebruik ik eigenlijk vooral de date finder –als het een beeld zonder IPTC of EXIF is, wordt de datum van de folder wordt genomen. (Wreed gemakkelijk aan te passen overigens: je sleept het beeld gewoon op een ander datumveld, waarbij enkel de IPTC wordt aangepast, en niet de Capture Date of File Creation Date)

Eigenlijk ben ik nog steeds wel tevreden over iView (zeker gezien mijn toenmalige multiplatform vereisten). Al is het duidelijk voor verbetering vatbaar.

Maar kijk, ik ben iMatch al aan het downloaden om eens te zien wat het beter kan.

3 gedachtes over “iView evaluatie”

  1. Ben benieuwd naar je bevindingen, ik heb eerst Photoshop Album uitgetest maar ik vind het niet zo handig werken. Ben nu Thumbsplus(www.cerious.com) aan het proberen, het ziet er grafisch gruwelijk uit maar het werkt (tot nu toe) wel vlot (+/- 30.000 foto’s).

  2. Wel, de eerste indruk is alvast dat thumbsplus (ik ben even naar de site gaan kijken), er beter uitziet dan iMatch. Maar ik pruts nog even verder voor ik mijn bevindingen plaats 🙂

Reacties zijn gesloten.