email

Er zijn e-mail problemen op het werk. E-mails worden niet bezorgd, komen niet aan, en het systeem crasht alle vijf voeten. Het e-mail systeem, MS Exchange 5.5 (*ugh*), mooi gelogeerd achter een firewall en een spam blocker, draait onder Windows NT (*ugh*).

De limiet op de message store is 16Gb; en er is geen manier om die limiet te verhogen. De enige mogelijkheid was een upgrade naar de enterprise edition, maar MS Exchange 5.5 is niet langer supported door Microsoft (niet verwonderlijk). Een andere optie is over te schakelen naar Exchange 2003, maar gezien de hoge licentiekost + de licentie voor Windows 2003, is dit uitgesloten. Dus we gaan switchen naar een Linux oplossing. Probleem: die switch is pas voorzien eind juli.

16Gb is echter niet gering. Zeker niet als je weet dat we hier met niet meer dan 30 mensen werken (komt dus neer op ongeveer 500Mb per persoon). Wat blijkt? E-mails blijven bewaard in de Inbox (op de server dus). Niemand (behalve yours truly), inclusief de sysadmin, was er van op de hoogte dat je in Outlook ook wel extra Personal Folder Files (.pst) kan bijmaken. En dat die locaal, of op de fileserver kunnen geplaatst worden, om zo die Exchange message store te ontlasten. (En dat er ook zoiets is als de archive optie in Outlook.)

Het gemiddeld aantal e-mails in de Inbox draait hier rond de 1.800. Één iemand heeft maar liefst 36.000 e-mails in zijn Inbox. Zesendertig duizend. 36k. 36 en drie nullen. In de Inbox, zonder subfolders. En soms was ‘zijn’ Outlook wat traag. Tiens.

(En waar blijft mijn gmail invitatie nu?)

2 gedachtes over “email”

  1. Mpfeh. Wij waren (zijn?) op het werk ook geplaagd met Exchange Server 5.5sp2. Ik hield mijn mail van dit jaar in mijn inbox/sent items (geen subfolders meer sinds Lookout, dat overigens vanharte aangeraden is), en alle andere mail per jaar in afzonderlijke pst-files op de file server.

    Switch naar Linux is niet aan de orde: veel te veel calendar en address book shenanigans. En, o ja, 13.000 andere mensen in de zelfde organisatie die ook op Exchange 5.5 zitten 🙂

  2. En het verbetert er niet echt op. Exchange Server is helemaal over kop gegaan, maar we gaan toch niet voor eind juli overstappen naar ‘iets anders’. De tussenoplossing is: onze mail wordt gehost bij een andere provider op Exchange 2003. Enkel toegankelijk via de browser, niet via Outlook. Woehahaha.

Reacties zijn gesloten.