Digitale media

Interessanter dan de best of lijstjes van het jaar dat nog niet voorbij is, zijn de voorspellingen van het nieuwe jaar dat nog niet begonnen is. Verdere verdigitalisering van al uw media is een weggevertje natuurlijk. Van e-reader tot over het thuisnetwerk gestreamde muziek en film, het staat allemaal te springen om mainstream door te breken. The Death of CD Players? vroeg Gilad Tiefenbrun, de managing director van Linn zich af in een Q&A op 1 december. Eind november had Linn aangekondigd te stoppen met het vervaardigen van cd spelers.

We now have Linn DS [streaming audio] players […] each of which outperforms any CD player and offers more value than its CD-playing counterpart. We have far greater control over the supply-chain, with the benefit of far superior product reliability and longevity. […] When you bought a CD player, that’s all you got – a CD player. When SACD came along we were told we needed to buy a new player. Same again with DVD, same with Blu-Ray disc.

Tegenwoordig wordt alle audio geript naar de harde schijf, in iTunes bijvoorbeeld (en bij voorkeur lossless). Wie een huishouden heeft met meerdere computers in een netwerk, kan de bestanden opslaan op een NAS (network-attached storage), vanwaar ze voor elke computer beschikbaar zijn. Harde schijven zijn relatief goedkoop, al komt daar vanaf 1 februari een kopieertaks op USB-sticks, MP3-spelers en harde schijven bij (u mag 9 euro opleggen voor een harde schijf van 1 TB). Er zijn een heleboel oplossingen voorhanden om die bestanden ook op uw hifi-keten beschikbaar te maken, van de ongeveer 15.000 euro kostende Linn Klimax DS tot de Squeezebox Radio van 150 euro. En alles daartussen natuurlijk. In Nederland is er een winkel die zich alleen nog maar daarmee bezig houdt.

Sinds ik die DacMagic heb gekocht, luister ik zelf bijna uitsluitend nog via iTunes (lossless). Hoe luistert u tegenwoordig naar muziek?

5 gedachtes over “Digitale media”

 1. via mijn pick-up en cd-speler, jawel…. Allemaal goed en wel die mp3’s enzo, maar online muziek kopen doe ik niet. Ik rip wel cd’s om dan op mijn mp3-speler te beluisteren, maar ik heb nog graag het cd-doosje of de platenhoes vast. Ik hecht ook heel wat belang aan de artwork van een album….

 2. Hoe wij naar muziek luisteren, wouw u weten? Even kijken… Eerst en vooral natuurlijk in liften en supermarkten (ge kent ons, breeddenkend wat “muziek” betreft). En Klara in den otto.

  Maar relevanter: ik durf al eens een audio kanaal opzetten op de Telenet digicorder, de iPod landt slag om slinger in het Bose docking station, en nu en dan wordt er gestreamd via de Blu Ray speler (maar lang niet zo veel audio als video). Jaja, dat digitaliseringsdinges is al een eind opgeschoten in Casa Waterhouse.

  (Uiteraard zijn er ook nog steeds de talloze live-concerten van A. en L. in allerhande genres.)

 3. Alleen maar digitaal. Sinds Spotify op de wereld is gekomen (hier in Zweden dus ietsje vroeger) kopen we zelfs niks meer. OK, niet alles is daar te vinden, maar 80% waar wij hier thuis naar luisteren is er, dus…..

  Zelfs radio luisteren is digitaal hier bij ons.

  Behalve in de wagen is het soms nog een CD of de gewone radio, maar zelfs daar is nu de iPod aan het overnemen.

 4. Dat is een fijne vraag, dat.

  Ik zit dagelijks minstens 14 uur achter een computer, en tóch koop ik al mijn muziek in CD-formaat. Ik geniet er van om even het bijgeleverde boekje te kunnen doorbladeren, om mijn CD-collectie te kunnen zien staan in een kast en om een CD effectief in de speler te kunnen plaatsen.

  Heerlijk die contradictie: aan klanten verkondig ik de digitale revolutie maar geniepig koop ik mijn muziek nog op CD’s 🙂

 5. Ik luister veel radio. FM op de oude keten in de stereo en in de wagen. En DAB op mijn kleine Tivoli. Daarnaast staat er een oude iBook met iTunes in de woonkamer bij de stereo.

  Bedoeling is om iTunes eens te herinstalleren en alle CD’s opnieuw in lossless kwaliteit in te laten. Hoewel ik eigenlijk geen 100% fan ben van iTunes wegens regelneverij.

  Verder moet de iPhone de afstandsbediening zijn voor alles. Ik heb nog een Apple TV staan die te weinig gebruikt wordt, die ik misschien aan de stereo hang zodat de oude laptop uit het zicht kan verdwijnen.

Reacties zijn gesloten.