d70

Iets meer dan een week geleden heb ik de Nikon D70 aangeschaft. Zonder lens –ik had nog mijn oudere manuele lenzen van de F301, en ik was niet overtuigd van het nut van een G lens (met intern diafragma) om er de kit-lens erbij te kopen.

De camera body ligt goed in de hand. Hij is zwaar –niet te zwaar, maar zwaar genoeg om te weten dat je iets vasthoudt. De body is iets smaller dan de F301, maar hoger, en dikker. Vergeleken met mijn oude nikon is hij ook stiller (geen filmtransport), maar wel duidelijk hoorbaar (zeker in vergelijking met de Leica).

Shutter lag: wat? Welke lag? De D70 is net zo snel als de F301. De sluiter indrukken is de foto nemen. Aan is aan. Ik heb het toestel nog niet uit gezet sinds vorige week zaterdag (15/05) –en ik heb het nog niet moeten heropladen. En alvast niet omdat ik er geen foto’s mee neem: op een maand tijd ga ik meer foto’s genomen hebben dan op een jaar met de G5 (of dan op drie jaar met de Fuji destijds).

Vorige zaterdag ben ik de experience begonnen met mijn oude nikkor objectief. Probleem: geen metering door de oude manuele lenzen. Er was genoeg zon, dus heb ik de sunny 16 rule toegepast. Dat, gecombineerd met de feedback op het LCD schermpje achteraf, werkte perfect. (Deze foto is op die manier genomen; er is niks met gebeurd achteraf, behalve geresized en een USM.)

Ipv f/16 stond het diafragma wel op f/22; telkens ik aan het diafragma draaide, kreeg ik een error op het toestel en weigerde de D70 foto’s te maken. (Achteraf heb ik de reden daarvoor gevonden.)

Woensdag kon ik het niet meer houden, en heb ik een AF lens gekocht, de Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5 af d if-ed (review alhier en alhier), en ik heb de DX Fisheye 10.5mm f/2.8G besteld.

Eerste indruk van de 18-35: waar zijn mijn rechte lijnen ?!
Daarna, in A(perture priority) Mode: waarom krijg ik een error als ik aan de diafragmaring draai? ’s Avond de handleiding toch maar eens (volledig) doorgenomen. Wat blijkt? Het diafragma kan niet met de diafragmaring ingesteld worden, maar moet bediend worden met de dial aan de voorkant van het toestel. Nu zit dat ding wel op een goede plaats, maar het is niet vanzelfsprekend. Wel consequent van Nikon, omdat ook hun G-lenzen op dezelfde manier werken (en misschien werken de modernere Nikon SLR bodies wel al een tijdje zo). En ik moet toegeven, eenmaal je het wat gewoon bent, werkt het inderdaad snel, zoals Nikon beweert (of het daarom sneller is dan aan de ring draaien weet ik niet, maar het is in elk geval niet hinderend.)

Als je het toestel vasthoudt, ligt de duim bij de achterste dial, de middelvinger bij de voorste, en de wijsvinger op de ontspanner. De voorste dial dient dus voor de diafragma-opening, en met de achterste bedien je de sluitersnelheid (of indien je op P(rogram) staat, de combinatie diafragma/sluitersnelheid).

De D70 is inderdaad alles waar ik naar op zoek was in een digitale camera. Het maakt niet uit of er nu film in zit, of een geheugenkaart, het toestel werkt net zoals je verwacht: zonder vertraging, manueel als je dat wenst, met verwisselbare objectieven. En meer moet dat niet zijn.

4 gedachtes over “d70”

 1. Het is inderdaad een dijk van een camera. Maar, nu je dus een lens met diafragma ring hebt, en er achter komt dat je die toch niet mag gebruiken, is dat niet een klein beetje balen? Had je net zo goed een ‘G’ objectief kunnen nemen toch?
  (een zeer tevreden D70 gebruiker)

 2. Ja en nee, ik ben er echt nog niet uit. Langs de ene kant zit ik ook met die gedachte, maar langs de andere kant wou ik dat ik de ‘nieuwe’ objectieven ook met mijn oude F301 zou kunnen blijven gebruiken. En dat is niet mogelijk met de G-s.

  Al moet ik toegeven dat ik de F301 bijna niet meer heb gebruikt sinds ik de Leica heb als filmcamera.

  Eigenlijk is DX een groter ‘probleem’. Stel dat Nikon in de toekomst beslist om een ‘full frame’ sensor in de camera’s te steken, dan ben je met die DX lenzen niet veel meer.

  Maar binnenkort heb ik mijn fisheye lens, en die is zowel DX als G, dus ik heb, vrees ik, mijn ziel al verkocht…

 3. Ik *dacht* al dat ik daar een d70 zag staan in het gebruikte materiaal op parallax view 🙂

  ’t Zal bij mij deze of volgende week ook van d70 zijn… koop ik die nu best bij Focilux;, of is de FNAC goed genoeg?

 4. Bij Focilux als ge een paar weken geduld hebt. Bij de Fnac als ge hem onmiddellijk mee naar huis wilt nemen. Let wel, in de Fnac hadden ze de body op voorraad; hoe het met de kit zit, weet ik niet. (Bij Focilux was de body minstens 1 week, eerder twee weken, en voor de kit was er een wachtlijst van 26 mensen.)

  Als ge lenzen zoekt, ’t internet betrouwt, en wat kunt wachten, moet ge maar eens naar kamera-epress.nl of foto-konijnenberg.nl Daar zijn al die dingen stukken goedkoper. Mijn lens is daar zo’n 30% goedkoper, heb ik achteraf ontdekt (niet de fisheye, die scheelt ‘maar’ 50 EUR)…

Reacties zijn gesloten.