thruxton

Ja maat, wreed wijs.

Vanochtend naar BMC gereden, om een paar Triumphs te testen. Ik dacht vroeg genoeg te vertrekken (ik was er stipt op het aanvangsuur: 10), en dat er ’s ochtends wel niet te veel gegadigden zouden zijn. Hm. Ik was echter maar net op tijd om nog twee slots te kunnen vullen: met de Thruxton 900 en de Bonneville.

Triumph Thruxton

De Thruxton (70pk, 72Nm) heeft dezelfde motor als de Bonneville (62pk, 60Nm), maar met iets grotere inhoud (865cc vs 790cc). Niet alleen is de motor krachtiger, ook de zithouding is radicaal anders. Terwijl de Bonneville een cruiser is (houding: rechtop gezeten), wordt de Thruxton gedefinieerd als een café racer. De zithouding is sportief, benadrukt door de erg naar achter geplaatste voetsteunen, en de laag geplaatste clip-ons (stuur). En toch is de zithouding net zo comfortabel als op mijn Sprint ST; alleen de zit is wat harder.

Maar jongens, stuurt dat ding goed, en gemakkelijk. En het remt verschrikkelijk goed. De motor valt als het ware in de bochten, en boezemt verschrikkelijk veel vertrouwen in.

Zeggen dat ik eerst nog had getwijfeld of ik wel met die tests ging doorgaan. Ik rij nog maar een jaar met de motor, en om dan meteen op een paar wildvreemde dingen te stappen. Maar dat viel dus verschrikkelijk mee. De Thruxton zit gewoon goed, en voelt goed aan.

Het tempo van de rit lag tamelijk hoog –op weggetjes waar ik nog nooit was geweest; de mensen van BMC hadden een goed ‘parcours’ uitgestippeld. Op geen enkel moment heb ik moeite gehad om de anderen bij te houden –behalve dan in de echt snelle accelleraties, waar de grotere power van de Daytona (600 en 955) en de Speed Triple heel duidelijk waren.

Hoewel de Thruxton geen lichte motor is (205kg drooggewicht), krijg je dat gewicht op geen enkel moment te voelen (zelfs niet als je stilstaat). Deze motor is echt serieuze fun, en als ik in de markt was voor een nieuwe, zou hij heel zeker hoog bovenaan mijn verlangenlijstje staan.

(De Bonneville is totaal anders: comfortabeler, braver, maar zeker behoorlijk –ook voor het bochtenwerk. Rechtop zitten op een motor is duidelijk niet voor mij: laat mij maar naar voren leunen op de clip-ons, voeten naar achter, en benen tegen de tank.)