AF-G

Unimpressive: de lenzen van get type AF-G (waarbij AF staat voor Auto Focus), en de G-type erop duidt dat de lens geen diafragma-ring heeft. Wel een diafragma (duh), maar dat zit in de lens zelf, en is aanspreekbaar via de dials op de camera.

Zoals Nikon beweert:

The only difference between Nikon AF-D and AF-G lenses is that AF-G have no aperture ring. Studies reveal that few Professionals are now using lenses with aperture rings, the ability to electronically adjust exposures by 1/3 stop via the command dials far out performs manual ring adjustment, however experienced the user may be.

Dat kan best zijn voor P (program) en S (shutter priority) modes, maar toch niet voor A (aperture priority) en M (manual).

Bovendien zijn de lenzen slechts beperkt backward compatible: ze zullen helemaal niet werken op de F-601, F-501, F301, F, F2,F3, F3AF, FE, FE2, FM, FM2/n, FM3a, FA en enkel in P en S mode op de F4, F90/X, F70, F-801/s, F-601M.

Hm. Opgelet ook (voor wie op zoek is naar die backward compatiblity) voor de DX lenzen: de field of view (de uiteindelijke beeldcirkel) is enkel geschikt voor de digitale sensor (van bvb de D2H en D70); voor de filmcamera’s is de beeldcirkel te klein.

Vandaar heb ik mijn lenzenlijstje een beetje gewijzigd (vertrekkende van de D70 body, niet meer de kit, want dat is een DX AF-G: AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G).

(Al moet ik toegeven dat de AFS DX 12-24 f/4G zeer aanlokkelijk is –op die DX en G na.)