Paul is dead: het belang van tijdgeest

Ze hadden gewoon de tijdgeest mee, dát is het argument waarmee Bart Steenhaut, coördinator van de muziekredactie bij De Morgen, het belang van The Beatles in één pennentrek tracht te minimaliseren. Het opiniestuk dat woensdag 16/09/2009 in De Morgen verscheen, windt er van bij het begin geen doekjes om: Waarom The Beatles overschat zijn. Een bijna interessante titel, en in vroeger tijden zou het zelfs dapper geweest zijn om zich aan zo’n uitspraak te wagen. Vandaag getuigt ze echter hooguit van een gebrek aan inzicht.

Ach, ik ging er vanalles over schrijven. Dat de man gelijk niet door enige voorkennis wordt gehinderd. Dat het toch een klein beetje van belang is om cultuur in een (historische) context te kunnen kaderen. Dat ook Marie-Antoinette slachtoffer was van de tijdgeest. Dat er eigenlijk niet bijster veel gebeurt zonder tijdgeest. Tsja.

(Grappig overigens, dat Steenhaut schrijft: Kortom, time was on their side. Ik vraag mij af of hij weet wat en wie hij citeert.)

6 gedachtes over “Paul is dead: het belang van tijdgeest”

  1. Holle slogans en pover onderbouwde provocaties zijn schering en inslag geworden bij de voormalige kwaliteitskrant (zie ook de andere hoogtepunten “Coldplay is wél geniaal” en “Stel de aanwezigheid van Milk Inc. op Werchter in vraag en je bent een vieze elitaire snob”). Maar hey, er wordt over geluld op fora, aan de toog en op blogs, en misschien is dat wel ’t belangrijkst van al. *cynisme-alarm*

  2. Ik hoorde hem zaterdag (lopend) op Radio1, in ‘ongehoorde meningen’, en was toch ook enigzins ‘gechoqueerd’…. tot hij over Obladi-oblada begon, en toen snapte ik hem toch ook wel een beetje 🙂

  3. Ps, en dit geheel niet in de context en dus absoluut compleet terzijde maar ik weet niet welke brood-virtuoos ik beter zou kunnen aanschrijven met mijn vraag: mijn kinderen willen een GeronimoStilton-receptje uit 1 van zijn boeken uitproberen. Daarvoor zijn oa nodig: “brooddeeg”. Enig idee wat ik daarvoor best en makkelijkst bij mekaar gooi? Volgens mij moet het iets zijn dat niet meer rijst…

  4. Dat hangt ervan af hoeveel brooddeeg ge nodig hebt. De basisverhoudingen zijn als volgt:

    – gewicht van de (witte) bloem is ruwweg anderhalve keer het gewicht van het gebruikte water (bijvoorbeeld 300 ml water en 450 g bloem)
    – zout is 1/50 van het gewicht van de bloem (dus 9 g in ons voorbeeld)
    – instant (droge) gist is 1/200 van het gewicht van de bloem (dus 2,25 g in ons voorbeeld)

    Waarschijnlijk moet ge het dan één keer laten rijzen (tot het verdubbeld is in omvang), alvorens het neer te slaan en in het recept te gebruiken.

  5. aangezien het dankzij jouw deeg gelukt is: een poepsimpel maar hier-toch-ongelooflijk-welgesmaakt apero-hapje-receptje: Geronimo-slakken! Deeg gebaseerd op 210g bloem (de rest vd samenstelling was een goeie breuken-oefening voor zoon), na rijzen uitrollen tot groot vierkant, beleggen met sneetjes Emmenthal, groene olijfjes, sardientjes uit blik, beetje zout en provencaalse kruiden, alles samen oprollen, schijfjes van 0.5cm van snijden en op bakpapier leggen. Half uurtje in oven op 200C, warm te genieten!

Reacties zijn gesloten.