bloem

Dat brood bakken lukt ondertussen al aardig. Het basisrecept blijft 300gr bloem, 150ml water, 15-20gr gist, en een beetje zout. 45 minuten rijzen, neerslaan, 15-20 minuten rijzen, en bakken op 200 graden in 25 minuten. En daar maak ik nu al een tweetal weken bijna dagelijks een variant op.

[edit: ik was de drie soeplepels olijfolie vergeten te vermelden in het recept!]

De hoeveelheden blijven (tenzij anders vermeld) hetzelfde. Het meel wordt niet gewogen, maar in en maatbeker gegoten, volgens de regel: 100ml = 100gr.

_standaard, zoals hierboven beschreven, afgeleid van een recept voor pizzadeeg. Wat zeg ik, afgeleid, het is gewoon pizzadeeg. Een recept uit Basic Italian (te koop in zowat elke fnac goede boekenwinkel).

_vervang het water door melk en je krijgt een luchtiger, malser, en iets smaakvoller resultaat.

_melk en een schepje of twee ovemaltine. Huh? Overmaltine, omdat daar mout in zit. Wijzigde niet zo veel aan de smaak, maar gaf wel een behoorlijk donkerder kleur aan het brood.

_melk en (ongesuikerde) muesli: heerlijk. De favoriete versie tot nog toe; heb ik ondertussen al een tweede keer gemaakt. Ongeveer 100gr van het witte meel vervangen door de muesli.

_melk en 6 granen meel: zeer goed. Het deeg voelt merkbaar anders tijdens het kneden dan met de gewone witte bloem. Smaakvoller en rijker dan wit, goed als algemeen brood, maar het mueslibrood is lekkerder (maar dan weer niet zo geschikt om te beleggen).

_melk, 6 granen meel en één eitje: niet voor herhaling vatbaar. Het brood was veel droger, broos, korrelig, en met minder smaak.

Volgend project: croissants en chocoladekoeken. Maar nu eerst pannekoeken van boekweitmeel als ontbijt. Goede morgen.

4 gedachtes over “bloem”

  1. Ik heb van’t weekend cinnamon buns gemaakt, zo met rozijnen en zeer veel suiker. Moet je ook eens doen, zeer gemakkelijk maar wel smerig met al dat suiker op uw bakplaat.
    Maar al die deegtoestanden vind ik toch nog altijd zeer neig vies aan de vingers hoor, yuckie… Ik moet gelijk altijd een beetje mijzelf daarin overwinnen om mijn handen daarin te steken.

  2. Misschien krijg ik van jou een reactie. Heb zopas een Kenwood Magic gekocht. Het broodrecept van Kenwood is niet lekker. Hoe lang moet het deeg in de Kenwood gekneed worden ? Het deeg is zeer vast en de machine heeft soms last te draaien. Ik zal uw recept eens uitproberen.
    Noodoproep Jutteke

  3. anne je kunt zoals ik doen:het deeg laten kneden en rijzen inde broodmachine endan nog eens 45 min laten rijzenop een voorverwarmdeoven van5gradenen dan gewoon laten bakkenin de oven

Reacties zijn gesloten.