SACD

In de fnac een van de mensen van klassiek tegen een klant horen zeggen dat ze niet van plan zijn DVD-A(udio) te verkopen, maar enkel de veel betere SACD. De mens vergeleek DVD-A verder nog met de CD-i(nteractive) flop van Philips uit de tijd.

Ondertussen wordt er over de materie nog hevig doorgedebateerd op fora zoals HiFi.nl en audioforum.be.

Tsja, SACD vindt gemakkelijker ingang, al is het maar omdat je er geen SACD speler voor hoeft te hebben. De meeste uitgebrachte SACDs zijn zogenaamde hybriden, met (simpel uitgelegd) een CD en SACD laagje op de schijf. Beschik je enkel over een CD speler (zoals ikzelf), dan kun je toch nog naar de (SA)CD luisteren. De meerkanaalsweergave en andere voordelen van de SACD-opname kan je natuurlijk enkel beluisteren met een SACD speler.

Voor DVD-A heb je een specifieke DVD-A speler nodig (standaard DVD-spelers kunnen het formaat niet weergeven; of DVD-A’s ook hybriden zijn, heb ik momenteel het raden naar, maar ik betwijfel het). De meeste DVD-A spelers zijn allesspelers: CD, MP3, DVD, etc (veelal alles behalve SACD), en de technologie in die spelers is vaak minder goed dan die uit CDs (want gericht op home cinema, en niet noodzakelijk op audio). Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en die herken je vaak reeds aan de prijs.

Voorlopig houd ik de boot alvast nog af, want de goede spelers liggen behoorlijk buiten mijn budget. Geef ze nog een jaar of vijf op het uit te vechten.