l’arbre, le maire et la médiathèque

Al heb ik helaas bovenstaande film niet gezien. Vorig jaar was ik nog volledig enthused over singlefile, recentelijk blijf ik daar een beetje op mijn honger zitten. Mijn verzekeringsmakelaar wist me te vertellen dat mijn boeken, CDs, strips en films wel degelijk verzekerd waren, maar dat ik dan wel een of andere lijst moest bijhouden.

Tsja. Mijn laatste lijst dateerde van ergens begin jaren ’90, toen ik een schone MS Access database had gemaakt met daarin niet alleen al mijn boeken én CDs, maar ook alle films die ik had gezien. Inclusief locatie, uur, prijs, etc. Ergens half de jaren ’90 is die lijst dan verdwenen, tijdens een computerwissel, of tijdens een crash, of een gelijkaardige digitale ramp. Geen lijst meer dus, en ik was daar destijds zodanig door ontmoedigd, dat ik er nooit meer opnieuw aan begonnen was.

Geen slimme zet, want ondertussen bleef ik wel boeken én CDs én (later) ook DVDs kopen, wat in een steeds onoverzichtelijker wordende chaos resulteerde. Maar goed, tien jaar later, onder impuls van mijn verzekeringsagent ging ik weer op zoek.

Eerst singlefile, maar daar kon je alleen boeken ingeven. Niettemin toch geprobeerd, want singlefile komt van spinfree, en dat zijn dan weer de mensen van audiofile, videofile en bookfile, kleine programmaatjes die net deden wat ik wou. Alleen is spinfree daarmee gestopt, ergens rond de tijd toen Mac OS X uitkwam.

(Op hun website staat nog wel We are currently working on the next generation of Audiofile (for organizing your music) and Videofile (for organizing your movies), maar dat staat er al sinds diezelfde tijd –het is een beetje zoals wachten op Movable Type Pro.)

Vervolgens een kans gegeven aan readerware, library, en imultimedia, maar daar was totaal geen integratie mogelijk, niet de features die ik wou, etc, etc.

Resultaat: maar weer zelf wat geprutst. Het trekt nog op niks, er zit nog maar een fractie van mijn spullen in, maar ik kan ermee doen wat ik wil,mijn vier ‘bronnen’ zijn gecombineerd, en vooral: het staat on-line, zodat mijn verzekeraar mijn lijst kan bekijken.