slow motion

Daar gaat iPhoto de deur uit. Jammer, want het is een mooie applicatie. Gratis bovendien. Maar traag. Erg traag.

Met een collectie van een 5/600-tal foto’s verloopt alles nog vlotjes, maar ik heb dinsdag de euvele overmoed gehad ook mijn oudere foto’s (daterend van voor juli 2003) in iPhoto te importeren. In totaal zaten er toen plots een kleine 4000 beelden in iPhoto, en dat heb ik geweten.

iPhoto bewaart de foto’s in ‘rollen’ (naar analogie met een filmrol). Normaal staat zo’n rol gelijk aan een import van de digitale camera, maar waneer je beelden van een harddisk importeert, wordt elke folder een rol. De geïmporteerde folders, nu rollen, worden helaas standaard geopend, en het heeft me zo’n 30 minuten (!) gekost om ze allemaal te sluiten (nergen een optie close all gevonden).

Helaas bracht het sluiten van de rollen niet veel tijdswinst, want navigeren door de gesloten rollen of afzonderlijke foto’s verliep daarna uitzonderlijk traag. En dat verbeterde niet na de applicatie (of zelfs de computer) te hebben herstart.

Op zoek naar een alternatief (ACDSee voor mac trekt op geen zak), ben ik bij iView Multimedia terecht gekomen.
Ze hebben twee versies van hun product: iView Media 1.3 en iView Media Pro 2.0. Ik had beide versies vroeger al eens geprobeerd, maar toen voldeed iPhoto nog aan mijn behoefte, en ik zag niet in waarom 30 of 120 USD neer te tellen voor iets gelijkaardigs.

Nu dus wel, en de voordelen van de iView basisversie t.o.v. iPhoto zijn die 30 USD (of 30 EUR, je kan kiezen) meer dan waard. (De verschillen tussen basisversie en pro, zijn –voorlopig– niet belangrijk genoeg (lees: worden niet gebruikt) om de 90 USD upgrade prijs te verantwoorden.)

Je kan keywords, locations, people, etc aan je beeldmateriaal toevoegen –wat het behoorlijk gemakkelijker maakt om je weg in die hoop foto’s terug te vinden, en je kan de beelden sorteren op datum (EXIF info) of via de folders waaruit je ze oorspronkelijk hebt geïmporteerd. De eigenlijke beelden worden niet geïmporteerd, enkel de (EXIF) informatie en thumbnails. Er zijn drie standaard views: list, thumbnail en image, met daarbij nog een hele resem opties.

En vooral, bij alle verrichtingen, en onafhankelijk van het aantal beelden, blijft het programma snel. Ook beschikbaar voor windows overigens.