lustrum

Een lustrum is een zoenoffer, zo leert van Dale u desgewenst. Oorspronkelijk was het een zoenoffer dat elke vijf jaar werd gebracht in de tijd van de Oude Romeinen. Niet toevallig viel dit offer –dat vaak als een reiniging werd omschreven– samen met het beëindigen van de vijfjarige ambtstermijn van de censoren. Zo’n censoren waren onder meer belast met het bijhouden van lijsten van dienstplichtigen, het schatten van fortuinen, en het al dan niet ontnemen van stemplicht, en zelfs het aanduiden van de senaat. Hoewel dit lang niet al hun macht omschrijft, volstaat deze bondige opsomming reeds om in te zien dat men nood heeft om zich aan het einde van zo’n termijn te laten reinigen –of verzoening te zoeken.

Later is men hetzelfde woord gaan gebruiken om een periode van vijf jaar te omschijven.

In september vorig jaar, zo heb ik daarnet ontdekt, was het vijf jaar geleden dat ik dagelijks voor dit weblog ben beginnen schrijven i. Er is sindsdien geen dag voorbij gegaan dat ik niet heb gepost ii.

Sommige van die dingen zijn gelukkig goed in de hoeveelheid berichten weggestoken, andere zijn leutig om terug te vinden. Het is een zeer verscheiden aanbod, waarin bepaalde, soms cyclische, tendenzen zijn terug te vinden. Zo is er in de zomer veel concertfotografie (het jazz-seizoen), en wordt er in de winter meer gepost over eten. Ik heb het gehad over audio en hifi, over film, over fotografie, over eten, over lopen, en zelfs over politiek –al ben ik altijd enorm blij als ik erin slaag het daar niet over te hebben.

Er zijn al (vele) momenten geweest waar ik heb gemeend om mijn interesses op te splitsen over even zoveel weblogs. Vorig jaar nog heb ik geprobeerd om opnieuw een photoblog op te starten –ik heb gemerkt dat ik veel te wispelturig en ongedisciplineerd ben om dat vol te houden.

Dus u zal het hiermee moeten doen iii. Met fotografie. Maar ook met eten. En met faits divers.

  1. Ik was er (veel) langer mee bezig, want ergens in 1996 of zo was ik begonnen met wat later december.org zou worden, een soortement weblog over minimalistische muziek. Veelal toegankelijk minimalisme, van het genre Michael Nyman en Wim Mertens –en dat begonnen was met Peter Greenaway– al kwam daar later bijvoorbeeld ook Gavin Bryars bij.
  2. volume12.net bestaat sinds februari 2001; oorspronkelijk nam het de functionaliteit van december.org (dat op een eigen domein werd gehost sinds maart 1998) over. Pas sinds november 2002 ben ik (bijna geheel) van het Engels op het Nederlands overgeschakeld.
  3. Maar als u graag hebt dat ik meer schrijf over een bepaald onderwerp, dan hebt u bij dat onderwerp maar wat meer reacties achter te laten. Ik kan niet rieken wat u graag leest. En sta ik heel erg open voor nog meer (van hetzelfde of van iets anders). U hebt het maar te vragen, al kan het altijd wel eventjes duren voor u antwoord krijgt.

2 gedachtes over “lustrum”

  1. Een dikke proficiat met uw lustrum en langer, en bedankt voor je dagelijkse schrijfsels (alsook voor de uitleg over het woord lustrum – nu alleen nog kwestie om dat te onthouden).
    En trouwens, die afwisseling in onderwerpen vind ik net leuk en boeiend.

Reacties zijn gesloten.