strips 200810

Stating the obvious, maar The Dark Knight Returns is wel wreed goed. Enige voorkennis is wel nodig, want de referenties zijn velerlei. Geheel in contrast daarmee staat dan Figaro 1 van Steve Van Bael, dat we ergens gratis hebben gekregen (alsof iemand daar geld aan zou willen hangen), en dat ik enkel heb gelezen omdat Tessa wou weten of het iets voor Henri is. Volmondig nee dus. Steve Van Bael is op zijn best een Merho-kloon, en daar zat de wereld nu echt niet op te wachten (Van Bael tekende voor studio Merho).

Veel onderhoudender –maar al zeker net voor Henri– is Charisma, goed voor iedereen die wel een stevige portie Japanse horrorpulp te vinden is. Ook goed is Esthétique & filatures, al snap ik het einde niet; nog veel beter zijn La fin du monde, een dromerig abstract verhaal met heel mooie tekeningen; en Little Odyssée, waarin de halve Griekse oudheid in moderne transpositie wordt opgedraven –gelukkig zonder bombastische Peter Sellars-allures.

Niet verschrikkelijk veel gelezen, maar al bij al toch een goede maand.

 1. La fin du monde / Wazem / 2008 / ***
 2. Le protocole du Tueur, tome 2: Mortel souvenir / Didier Convard, Denis Falque / 2008 / *(*)
 3. Rosalinde: contre-attaque (sévère) / Thomas Cadene / 2008 / ***
 4. La guerre des Sambre, Tome 2: Hugo & Iris: Automne 1830, la passion selon Iris / Bernard Yslaire / 2008 / ***
 5. Batman: The Dark Knight Returns / Frank Miller, Klaus Janson, Lynn Varley / 1997 / ****
 6. Figaro 1, Het masker van de wereld / Steve Van Bael / 2008 / 0
 7. Charisma, tome 1 / Fuyuki Shindo, Tsutomu Yashioji / 2004 / **
 8. Esthétique & filatures / TANXXX, Lisa Mandel / 2008 / **(*)
 9. Little Odyssée / Frédéric Bernard / 2008 / ***

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(strips vorige maand)

2 gedachtes over “strips 200810”

 1. Ten zeerste aangeraden: ‘Le journal d’un ingénu’ door Émile Bravo, in de reeks ‘Une aventure de “Spirou et Fantasio” par…’ . Een aparte reeks waarin diverse auteurs loos mogen gaan met Spirou, in dit geval wordt de voorgeschiedenis ingevuld, met op de achtergrond de dreiging van de Tweede Wereldoorlog, en de tweestrijd tussen nazisme en communisme, in een prachtig getekend interbellum Brussel. Het is ook in het Nederlands uit, maar het boek (als boek) is veel fraaier in het Frans: harde kaft, schutbladeren om over na te denken… Bij Dupuis. (http://spirou.spirou.com/oneshots/04/index.htm)

 2. Bedankt voor de tip! Fantastische reeks inderdaad –ik heb de eerste drie delen met veel plezier gelezen. Ik vind overigens dat Morvan en Munuera met de gewone reeks ook de goede weg op gaan!

Reacties zijn gesloten.