the most well-known living writer in Flanders

Wie is de bekendste levende Vlaamse schrijver? Vergeet u even die bekende (levende) Nederlandse auteurs (Mulisch, Grunberg) of de dode Vlaamse (Boon, Claus), en diept u even in uw hersenpan, uw bibliotheek of het internet. Wie is hij of zij?

Tom Lanoye? Herman Brusselmans? Annelies Verbeke? Saskia de Coster? Kristien Hemmerechts? Pieter Aspe? Jef Geeraerts?

Als we de New York Times mogen geloven is het Geert van Istendael, perhaps the most well-known living writer in Flanders, who’s still largely unread by Francophones. Zo staat het tenminste in hun artikel With Flemish Nationalism on the Rise, Belgium Teeters on the Edge, waarin ze België ei zo na eigenhandig in minstens twee staten afsplitsen. Altijd interessant om de indrukken van een buitenlander op onze problematiek te lezen, daar niet van.

Maar wie is nu de bekendste levende Vlaamse schrijver? Ik lees uw input graag in de reacties.

6 gedachtes over “the most well-known living writer in Flanders”

  1. Ik vind van Istendael wel een mooie keuze, zeker gezien het onderwerp. Labyrinth van België is gewoon schitterend. Maar is hij wel Vlaams?

    Dimitri Verhulst schrijft zalige colums in de krant, zijn boeken kan ik nog niet beoordelen.

  2. bekendste, geen idee, maar de beruchtste is volgens mij toch mijn favoriet Herman Brusselmans.

  3. Bekendheid is natuurlijk relatief… bekend als schrijver of bekend als mediafiguur? Bij de “kenners” of het grote publiek?

    Mijn gok: lanoye als mediafiguur, Aspe bij het grote publiek als schrijver (wat hij mi. heel goed doet in zijn genre), verder vind ik Van Istendael ik zeker geen slechte keuze.

  4. ahaaa, Van Istendael, daar heb ik dit jaar ook boeken over gelezen. Zeer interessant als je wilt weten wat er schuil gaat achter “de Belg”. Hoe het foutgelopen is qua privatisering, de bouwwoede, de koterij en allerhande zaken die daarmee te maken hebben. Zeker eens lezen, en je laten raken door het ‘belg-zijn’.
    Maar of dat nu de bekendste is? Relevant voor België, dat zeker wel.

Reageren niet meer mogelijk.