films 200804

Twee films slechts, op een ganse maand. En ik vermoed dat ik mijn volgende film pas zal zien in het vliegtuig op de terugreis naar België. We hebben hier geen televisie –een uitzondering misschien in de USA– maar we missen het niet echt. Het waren nochtans twee goede –of op zijn minst: onderhoudende– films die ik tijdens de heenreis heb bekeken. Ik heb geprobeerd nog een aantal andere te bekijken –bij BA konden we ook in economie onze film zelf kiezen en pauzeren, etc– maar de meeste waren gewoon te saai of te voorspelbaar.

Na Constantine verblijdt video-regisseur Francis Lawrence ons met I Am Legend. Of moet dat zijn: na I, Robot is acteur Will Smith alweer genietbaar in I Am Legend. Met vermoeide ogen –die er niet in slaagden zich tijdens No Country for Old Men open te houden– heb ik deze film met veel plezier gezien op onze vlucht van Londen naar Seattle. Commercieel, een beetje een afkooksel van vanalles en nog wat, maar het hield mij bezig. En is dat niet een beetje waarom men kijkt?

Atonement is goed bevonden, temeer omdat waar ik voor vreesde is geen waarheid geworden. Noch regisseur Joe Wright, noch actrice Keira Knightley zijn in het soort oppervlakkigheid van Pride & Prejudice vervallen. Het boek is toch beter dan de film, maar de keuzes die Wright heeft moeten maken, zijn helemaal niet slecht uitgedraaid. Ik was behoorlijk onder de indruk van de manier waarop hij van flashbacks heeft gebruik gemaakt om de standpunten over eenzelfde gebeurtenis door twee verschillende personen weer te geven. Het einde vond ik veel minder, maar het was dan ook bijna onmogelijk om de subtitliteit en de kracht van het boek te evenaren. De parallellen met Forster en Merchant-Ivory zijn helemaal niet uit de lucht gegrepen, zowel wat betreft de thematiek als de ontwikkeling van actrice Keira Knightly die angstvallig op de jonge Helena Bonham Carter gelijkt. Benieuwd naar zijn (hun?) volgende.

  1. Atonement / Joe Wright / 2007 / vliegtuig / ***
  2. I Am Legend / Francis Lawrence / 2007 / vliegtuig / **

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

Een gedachte over “films 200804”

  1. Gaat ge helemaal niet naar de cinema gaan daar?

    Ge moet daar toch eens in een zaal zitten met een XXL Popcorn en een XXL Cola voor heel het gezin..

Reacties zijn gesloten.