filmfestival 11/10

Zoals gisteren aangekondigd, heb ik de persvisies deze ochtend overgeslagen om van planning te kunnen doen voor Het Project. Niet getreurd, ik heb er toch nog drie kunnen meepikken. Morgen gaan we er weer wat heviger tegenaan, dan staan er vier ingepland –overdag, want ’s avonds komt Henri terug van bosklas.

Ekko mocht ik niet aan mij laten voorbij gaan. De Steak Rossini hebben we gisteren gehad, vandaag stond de film op het verlangenlijstje. Vorig jaar was ik niet meteen een fan van Morgenthalers goed onthaalde Princess, maar Ekko vind ik een stap in de goede richting. Het scenario bevat een aantal kunstmatigheden, en de regisseur pakt –vooral in het begin van de film– uit met een aantal cheap tricks om het publiek de daver op het lijf te jagen, maar dit is een zeer onderhoudende film. Het verhaal loopt van thriller naar psychologie, maar ook wanneer je weet hoe de zaak in elkaar zit blijft het boeiend. Zeker de moeite. Ekko speelt nog op 13 oktober, maar zal daarna waarschijnlijk wel de weg naar de cinema vinden.

Nacido y Criado (Born and Bred) klinkt beter op papier dan het er uiteindelijk op het witte doek uitziet. De synopsis is zeer interessant, maar het verhaal had beter kunnen worden uitgewerkt. De demonen waar hoofdpersonage Santiago mee worstelt, komen er net niet genoeg uit. Ik zou zelfs durven suggereren dat het begin beter het einde was geweest, en dat het keerpunt een telefoontje van Milli had moeten zijn. Dat zegt u niks als u de film niet hebt gezien, maar ga eens kijken, misschien bent u het wel met mij eens. Speelt nog op 13 en 19 oktober en is, niettegenstaande mijn gezwets hierboven, toch de moeite om te zien.

Noise van de Australische regisseur Matthew Saville is een erm eigenaardige film. Het is een thriller, maar dan weer niet, en doet eigenlijk nog het meeste denken aan het soort boeken dat verkocht wordt als ‘literaire thriller’. Vaak mondt dat uit in mossel noch vis, en dat is ook hier een beetje van toepassing, vrees ik. Of het moet zijn dat het gewoon mijn ding niet is. Benieuwd wat dat eigenlijk wil zeggen? Ga dan zelf eens kijken, op 13 oktober bijvoorbeeld. Maar zeg achteraf niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.