het grote sensor probleem (i)

Grote problemen. Wat zeg ik: zeer grote problemen. Toen ik woensdag vluchtig de foto’s van Vegas doornam, merkte ik aan de foto’s dat er wat stofjes op de sensor zaten. We zullen eens zien hoe erg het is, dacht ik, en ik draaide gisteren het diafragma op de 16-35mm dicht tot f/22 en nam een foto van de helderblauwe lucht. Dit was het resultaat:

het grote sensor probleem

Oeps inderdaad. Aan dit beeld (bekijk het vooral ook iets groter) werd niets gediteerd. Het werd rechtstreeks via Photoshop RAW geopened, geresized, en bewaard als jpg (er werd zelfs geen unsharp mask op toegepast).

Op f/2.8 –waar ik tot nog toe zowat 99% van mijn foto’s heb gemaakt met mijn 70-200mm gaf dat al veel minder (met de 16-35mm alweer):

het grote sensor probleem

Bon. We schroeven er de 70-200mm eens op, en zoeken (vandaag) opnieuw de (niet zo) blauwe lucht op. Instellingen: ISO 500, f/22, 70-200mm op 70mm

het grote sensor probleem

Alweer: een rechtstreeks import, geen bewerkingen. Zelfde probleem, met moeite zichtbaar op f/2.8:

het grote sensor probleem

We grijpen een chinese vrijwilliger bij de kraag voor een portretje, onder de omstandigheden waarin ik altijd fotografeer: 1000 ISO, f/2.8.

Links: f/2.8, rechts: f/22; boven: 70-200mm op 70mm, onder 16-35 op 35mm. Bekijk vooral de grotere versies (klik op de beelden).

het grote sensor probleem het grote sensor probleem

(Nee, ondanks zijn grimas, heeft Henri niet plots een litteken op zijn wang gekregen.)

het grote sensor probleem het grote sensor probleem

OK, misschien mogen we eens aan een nieuw laagje verf denken, maar zo slecht ziet het raam er in het echt niet uit hoor. Voor wie het niet ziet, de ‘vlek’ zit telkens linksboven, op ongeveer 1/3 van de linkerkant. Ze (de ‘vlek’ dus), is overigens ook op de sensor te zien. Ik heb getracht er een foto van te maken, maar dat wou niet goed lukken, wegens te donker, reflecterend, en ik wou er niet meteen met al te fel licht op zitten.

We zullen morgen maar eens naar Foto Rembrandt bellen (ze zijn gesloten op maandag) om te horen hoe het zit met de garantie. En hopen dat het snel opgelost raakt, want midden augustus zit ik met Jazz Middelheim. Dju toch.

8 gedachtes over “het grote sensor probleem (i)”

  1. Then again, as in ‘ouch’: zijn dat wel dust bunnies? Lijkt me eerder een veeg nattig-/vettigheid, of erger nog: uwen AA/glasbescherming filter die loskomt van de sensor. Maar met mijn loupe zie je zoiets duidelijk(er). Hopelijk is de Canon-service sneller dan die van Nikon. 😉

  2. heel vreemd, bruno, het lijkt wel vocht of schimmel wat is gaan werken in de hitte toen je in de VS was, tenminste dat is mijn eerste indruk.
    dit soort verschijnselen had je vroeger ook wel eens met films die vochtig en warm hadden gelegen, ik hoop dat ik mis ben, maar je hebt garantie gelukkig.

  3. je zou vandaag nog eens een foto moeten maken of je verandering ziet in het patroon. ik weet het is een vreemde conclusie maar ik zou het toch eens proberen.

  4. De Canon herstelservice zit in Frankrijk. Die van Nikon in het Brusselse. Ik vrees er voor dat ze sneller zijn.

Reageren niet meer mogelijk.