Meet je buikomtrek

Wat doet een mens zonder gazet? Juist, hij gaat online soelaas halen. Meet je buikomtrek, zo vinden we bij De Morgen.

De buikomtrek is een alarmsignaal voor onze gezondheid. Vrouwen met een buikomtrek gelijk aan of meer dan 80 cm en mannen met een omtrek gelijk aan of meer dan 94 cm lopen een verhoogd risico.

Te weinig Belgen zijn zich daarvan bewust, en daarom is dinsdag de campagne mijnbuikomtrek.be gelanceerd.

Een instructiefilmpje later gaan we aan de slag met een lintmeter een stukje touw en een meetlat.

De versie op de site:

Vandaag gaan we leren om de buikomtrek te meten. De buikomtrekmeeting is een gemakkelijke meting die thuis kan gebeuren en waarvoor u geen arts nodig hebt. Om de meting uit te voeren gaan we eerst de onderste rib gaan zoeken. We zoeken de plaats van de onderste rib en we glijden met onze vinger langzaam naar voor tot op de hoogte van ongeveer twee centimeter boven de navel. En dat is de plaats waarop dat de meting zal gebeuren. Vervolgens nemen we dus de lintmeter en we plaatsen hem exact op de vooraf bepaalde plek. We leggen de meter aan mooi parallel evenwijdig met de grond en we gaan in een comfortabele positie staan en we gaan volledig uitademen. De meting gebeurt op het einde van een volledige uitademing. Vervolgens gaan we kijken en dan kunnen we het resultaat aflezen. Het resultaat bedraagt hier 90 centimeter. We kunnen besluiten dat het meten van de buikomtrek een zeer gemakkelijke meting is en die men thuis zelf kan uitvoeren. De maximum toegelaten waarde voor een vrouw is 80 centimeter en voor een man 94 centimeter. Indien de buikomtrek groter is dan deze waarden is het zeer belangrijk om een arts te consulteren.

Mijn kortere –waarschijnlijk minder wetenschappelijk onderbouwde– versie:

Leg de lintmeter horizontaal aan op ongeveer twee centimeter boven de navel. Adem uit, en lees af. Als de waarde meer is dan 80 (vrouw) of 94 (man) centimeter dan hebt u een gezondheidsrisico.

79 cm, volgens mijn meetlat: tijd voor wat buikspieroefeningen. En bij u?

(Wie trouwens eens fun wil hebben met al die maten, moet maar gaan spelen met het virtual model van H&M.)

11 gedachtes over “Meet je buikomtrek”

 1. 79cm ! En nog wat buikspieroefeningen doen? Waarom? Is uw broodmes bot geworden dan?

  99 cm hier, gvd! Ahrg!

 2. 78,5… maar ik kijk liever naar het vetpercentage op de weegschaal: veel betrouwbaarder! (17%)

 3. Nou, bij mij is mijn tailleomtrek 72 cm, maar als ik strikt mijn buik neem, dat is dus OP de navel meten, kom ik aan 79 cm en ik weet heel zeker dat ik niet in de risiczone zit. Dit is dus een kein beetje een vreemd en vaag onderzoek. BMI is veel betrouwbaarder!

 4. En welke is juist uw argumentatie om dit een vreemd en vaag onderzoek te vinden? BMI is overigens absoluut niet betrouwbaarder, want BMI geeft geen enkele indicatie van de hoeveelheid vet in het lichaam; het is enkel een richtlijn, net zoals de waarden van de buikomtrektest.

  Als u vermoedt in een risicozone te zitten, dan raadpleegt u best een arts. Die kan u verder helpen.

 5. mijn bmi is 23.2 mar heb een buikomtrek van 102.
  Het is net of ik zwanger ben.
  Ik heb 14 jaar boulimie gehad en ik kan niets meer eten.
  Als ik een kom soep eet ben ik de dag daarna 1 kg bijgekomen.
  Ik ik ben echt ten einde raad, ik ben van die verschrikkelijke boulimie van af, maar ik kan echt niets meer eten.
  Wie kan mij hierbij helpen???????????

 6. Hey Nona.. ik heb hetzelfde probleem.
  Ik eet bijna niets maar kom eerder bij dan dat ik afval..
  Erg verleidelijk om terug te hervallen!
  Grrrr!
  Heeeelp!

 7. Nona & Luka: het beste wat jullie kunnen doen (misschien al gedaan hebben), is bij de dokter langsgaan. Een algemeen internist zou bijvoorbeeld kunnen beslissen om een orale glucose-tolerantie test af te nemen. Maar bon, een dokter kan u in deze veel verder helpen dan een blogger. Doen!

 8. Als ik een meting uitvoer, bekom ik een resultaat, maar als ik het meteen erna nog een keer meet, dan bekom ik een ander resultaat. Dit is echt frustrerend, hoe kun je een nauwkeurige meting uitvoeren?

Reacties zijn gesloten.