philo

Via Romenesko’s Obscure Store: College kid uses junk parts to build nuclear fusion reactor. Gebaseerd op de plannen van Philo Farnsworth.

As luck would have it, ben ik toch wel geen boek aan het lezen waarin Farnsworth voorkomt zeker (samen met Pem, zijn vrouw), alsook Zworykin. Aanrader overigens, dat boek: Glen David Gold, Carter beats the Devil.

philo t farnsworth

Farnsworth is de uitvinder van de televisie (en hier komt weer een van die tragische verhalen).

Philo Farnsworth krijgt het idee voor televisie rond zijn 14-15 jaar, en steekt een werkend model in elkaar als hij 21 is. Zworykin droomde ervan hetzelfde te doen, maar slaagde daar niet in vóór Farnsworth. Omwille van een hoop patent issues (“RCA doesn’t pay royalties, we collect them.”) promoot de RCA echter Zworykin als uitvinder van de televisie (zelfs nadat ze de legale strijd om het televisiepatent verliezen).

Farnsworth trekt zich terug in Maine en wordt (door Het Grote Publiek) grotendeels vergeten (doet me denken aan Dr. John McKittrick uit Wargames). Als gevolg van die strijd om de patenten heeft hij af te rekenen met een depressie, is alcoholicus, en wordt zelfs opgenomen in een psychiatrische instelling alwaar hij electroshocks toegediend krijgt.

Later heeft hij echter ook nog de electronenmicroscoop en de incubator uitgevonden, en was hij betrokken bij de ontwikkeling van de radar en van nucleaire fusie (meer dan 300 patenten op zijn naam).

In 1971 is Farnsworth overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

Zie ook
* het artikel van Neil Postman op Time (jaja, de Neil Postman van Amusing Ourselves to Death, met daarin o.a. Television is doing irreparable harm)
* Elma G. Farnsworth (zijn vrouw, Pem), Distant Vision: Romance and Discovery of an Invisible Frontier
* The Farnovision
* Philo T. Farnsworth Archives