D80 vs D200 vs 400D vs 30D vs 5D(n)

Drie jaar geleden heb ik mij de Nikon D70 aangeschaft. Het toestel heeft onderhand zo zijn beste dag gehad, en –belangrijker– ik ben onderhand tegen de limiet van de mogelijkheden van deze prosumer aan gelopen. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben uiterst tevreden over de beslissing die ik drie jaar heb geleden heb genomen. Alleen zijn we nu drie jaar verder, is er in die tijd op technisch vlak veel veranderd, en weet ik ook beter welke mogelijkheden ik nodig heb en verwacht. De belangrijkste twee features destijds waren snelheid –ontbreken van shutter lag— en verwisselbare lenzen. Al blijk ik voornamelijk de Nikkor AF-S VR 70-200 f/2.8G IF-ED te gebruiken (in zowat 85% van de gevallen, gok ik).

In elk geval, een vervanger dringt zich op –om meerdere redenen.

Blijven we even bij Nikon, dan beperken de opties zich voornamelijk tot de D80 (het eerder consumer model, de opvolger van de D70), of de D200 (de prosumer versie). Voordeel van de D200 is dat hij robuuster is dan de D80, nadeel is dat hij een heel pak meer kost (zo’n 600 EUR). Goed, de geheugenkaarten van mijn D70 werken niet in die D80 (wel in de D200), maar als ik er de kost voor pakweg twee SD kaarten (van 2GB, evenveel als het geheugen waar ik nu over beschik) zou bijtellen, dan zitten we nog steeds met een verschil van 500 EUR. Daarvoor kan ik mij de grip (die er sowieso bij moet, of het nu over de D80 of de D200 gaat) en een SB-800 aanschaffen!

Het gaat evenwel over meer dan de kostprijs, want de D200 zou meer ruis hebben dan de D70 bij hogere ISO-waarden en in een donkere omgeving. En laat dat nu net de omstandigheden zijn waarin ik het toestel het meeste gebruik (concertfotografie). Het is wel degelijk de bedoeling dat ik mij verbeter, ipv meer beperk.

Canon zou veel beter omspringen met hoge ISO-waarden, bereik (dynamic range), en gevoeligheid. Laten we even voorbij gaan aan het feit dat ik een halve uitzet heb aan Nikon-gerief (nuja, één dure lens, en voor de betreffende Nikkor AF-S VR 70-200 f/2.8G IF-ED is zeker een koper te vinden). Lensgewijs heeft ook Canon –net als Nikon– alles wat ik nodig heb: de EF 70-200mm f/2.8L IS USM; een EF 24-70mm f/2.8L USM; en een heleboel interessante vaste brandpuntlenzen.

De Canon equivalenten van bovenstaande Nikon opties zijn de 400D en de 30D. Geen van beide toestellen verantwoordt echter een total switch van Nikon naar Canon; daarvoor zijn de gelijkenissen tussen de toestellen van beide merken te groot.

Edoch, Canon beschikt over de 5D! Die beschikt over een full frame sensor, met alle voordelen die daarbij horen (zoals grotere gevoeligheid en minder ruis), en waarbij een 28mm niet wordt afgesneden tot 42mm. (‘Keerzijde’ is dat de 200mm dat blijft, ipv de 300mm op de kleinere sensoren zoals de D70 en de D200.) Ondertussen worden overigens ook de geruchten steeds sterker over de mogelijke release van de 40D en de 5Dn in maart (PMA). Ik ben benieuwd.

(Voor wie de zaken graag verkeerd interpreteert: geen van bovenstaande toestellen zal van mij een beter fotograaf maken. Mijn D70 is evenwel –al een tijdje– aan vervanging toe, en dus kijk ik even rond naar de opties. Tips en opmerkingen zijn welkom.)

8 gedachtes over “D80 vs D200 vs 400D vs 30D vs 5D(n)”

 1. Ik ben al een tijdje aan’t sparen voor een 400D, maar ben opzoek naar werk of geldschieters. 🙂

  Die schijnt erg goed te zijn. En van Canon weet ik dat er veel minder last is van ruis.

 2. Ik heb sinds een dikke maand een 400D, en moet zeggen dat t een magnifiek toestel is. De bijgeleverde optiek is wel ni echt schitterend, maar voor die prijs kan je zeker niet klagen.
  verder is hij wel wa klein uitgevallen, zeker de grip. maar da lost ge gemakkelijk op met een extra batterypack eronder

 3. Ik heb getwijfeld tussen de 400D van Canon en de D80 van Nikon. Uiteindelijk heb ik voor Nikon gekozen omdat de zoeker groter en helderder is en omdat hij een veel betere grip heeft dan de 400D. Als je de D70 gewoon bent zul je zeker ervaren dat de 400D te klein uitgevallen is. De D80 is trouwens ook kleiner dan de D70.
  Een nadeel aan de D80 is dat het nogal omslachtig is om de iso instelling te controleren en te wijzigen, dat kan je enkel via het lcd scherm doen. In de D200 kan je de iso waarde in de zoeker aflezen.
  Ken Rockwell heeft trouwens een heel goede vergelijking gemaakt tussen de D80 en D200: http://www.kenrockwell.com/nikon/d80/vs-d200.htm

 4. ” de D200 zou meer ruis hebben dan de D70 bij hogere ISO-waarden en in een donkere omgeving.”

  Dit moet ik toch wel tegenspreken. Ik heb een aantal concerten gedaan met een D200 en dat toestel heeft niet meer ruis dan de D70s die ik heb. Wat op ISO 800 nog altijd een zeer degelijk resultaat geeft.

  Met canon heb ik geen ervaring, maar als je specifiek voor concerten een nieuwe body zou kopen zou ik ook de aangekondigde Fuji S5 zeker eens bekijken. Met het grote voordeel dat je nikon lenzen compatibel zijn.

 5. Ik werk met de D200 niet boven de 400asa. Een stap achteruit als je van Fuji 800asa komt. Ik werk tout court met nikon niet boven de 400asa, D70 incluis.

  (kleur)ruis is een zeer groot nadeel, zeker voor concertfotografie. De sensor van canon geeft ook zeer mooie resultaten inzake kleur en zwartwit.

  De D200 body is dan weer subliem. Lekker robuust en net zwaar/groot genoeg. De sensor is redelijk, ietsje minder voor huidtinten, de kleuren vragen wat afwerking en de donkere partijen steken tegen.

  Canon lijkt mij zeker geen slecht alternatief. De body van de 5D is naar het schijnt nogal gevoelig voor vocht en iets minder degelijk gebouwd dan de D200.

  Of full frame een meerwaarde geeft weet ik niet. Het oculair van de D200 is groter (dus comfortabeler) dan de D70, maar klopt de analoge F100 bijvoorbeeld niet. Daar zou de 5D welk sterk staan.

 6. btw, probeer op de D200 eerst eens de body met grip. In vertical houding geraak ik met met mijn duim niet meer deftig aan de AF-veld dial. Heb de grip daarom niet gekocht.

 7. Ik was ook al langere tijd opzoek naar een digitale body die mijn fotografie naar een veel hoger niveau brengt omdat er immers geen pretstanden meer op een D200 zitten . Is dit erg , nee integendeel je leert er alleen heel veel van . De 200 is een echte Pro dslr , snel en degelijk en niet bang voor de regen. heb zelf ook de d200 grip die meot ik nog uitproberen maar zal ongetwijveld goed functioneren . Dit toesel is niet licht en je voelt dat je kwaliteit in handen hebt . ik ben blij dat ik voor deze body gekozen heb.

Reacties zijn gesloten.