was het maar gisteren

“De Morgen” is totaal vernieuwd. Een nieuwe krant die u door de feiten van de dag gidst, u achtergrond en duiding biedt en gemaakt is voor mensen die niet genoeg uren in hun dag vinden. Met dat doel voor ogen hebben we ook de onlinekrant op onze website vernieuwd. Nog meer dan vroeger staan toegankelijkheid en gebruiksgemak centraal.

Jaja, zo staat het er letterlijk: toegankelijkheid en gebruiksgemak centraal. Misschien moeten ze dat meer eens opzoeken, bij De Morgen. 10 jaar voorsprong nemen ze, naar eigen zeggen, met het nieuwe formaat en bijhorend procédé op hun concurrenten. En meteen gaan ze ook weer 10 jaar in de tijd terug voor de online versie van hun krant.

DM online DM online

Een online krant is geen gedrukte krant. Ze zouden het allemaal honderd keer moeten schrijven, daar op de redactie.

  • Wat is de zin van die verkleinde pagina’s als navigatie als toch niemand kan ontcijferen wat erop staat. Of denken ze bij DM dat hun lezers de krant alleen maar voor de prentjes kopen?
  • Wat is de zin van de thumbnails van een (dubbele) pagina? Alweer: niemand kan lezen wat erop staat. Als je er met je muis over beweegt, krijg je geen stukje tekst meer te zien over het artikel; als je erop klikt, krijg je een groter formaat, maar minstens even onleesbaar in als het andere. Maar! Hoho! De mannen van DM hebben Lightbox JS (nu ook versie 2.0) ontdekt. Ze zijn mee met hun tijd hoor. Nuttig!
  • We krijgen nu eindelijk wel de volledige artikels in één keer te zien, maar op pagina 18-19 bijvoorbeeld krijgen we twee keer iets over An Pierlé: het bijschrift en het artikel. Allez, schoonheidfoutje, zeker?
  • Als je de foto’s wilt zien, moet je de ganse bladzijde downloaden. Niet het artikel, maar de ganse bladzijde. Klikken op Boekentoren voor WK voetbal geeft me dit akelig lege scherm; als ik de foto wil, moet ik een PDF van 0,7 MB downloaden.
  • Er is geen mogelijkheid om de volledige krant als PDF te downloaden.

Een vette nul op het rekest. Gebuisd over de ganse lijn, en eigenlijk moet ge zelfs in september niet meer terugkomen. 10 jaar vóór met uw papieren versie? Misschien, ik krijg ze pas vanavond in mijn handen. Maar jullie staan alvast opnieuw een paar jaar achter met de online versie. Geef mij maar DSO als interface. Of zelfs DM van gisteren. Dan kon ik ze tenminste nog lezen.

(Voor wie het wat moeilijk heeft met begrijpend lezen: bovenstaande gaat enkel over de online versie van de ‘vernieuwde’ De Morgen.)

2 gedachtes over “was het maar gisteren”

  1. Kweet niet. Ik kan er goe mijne weg op vinden. Blijft het bij mij zo dat De Morgen mijn papieren gazet is die ik zelden online raadpleeg. DS daarentegen is eigenlijk alleen voor online, nooit op papier.

  2. On line versie ken ik niet. Gisteren wel de papieren versie gaan halen. ’t is tof dat de productie nu veel milieuvriendelijker is en het voelt wel goed aan. Alleen vind ik dat ‘het krant’-gehalte sterk is achteruitgegaan en het ‘glossy-tijdschrift’-gevoel gestegen.
    Ik wil de krant lezen!

Reacties zijn gesloten.