aften herfst 2005

Het was al lang geleden dat ik,nog eens een serieuze aanval had gekregen. Al meer dan een week wordt ik ondertussen geplaagd door de ondingen (lippen, tong, kaakwand). Spreken doet pijn, eten doet pijn, en het ganse gebeuren put mij verschrikkelijk uit.

Mijn energielevels zijn zo goed als onbestaande; het enige waar ik ’s avonds aan kan denken is zo vlug mogelijk mijn bed op te zoeken en te slapen. Terwijl ik daar –zoals de rest van de werld– helemaal geen tijd voor heb.

Anyway, als het hier wat kalmer is, dan is dit de reden daarvoor.

9 gedachtes over “aften herfst 2005”

 1. Een tip die bij mij echt werkt : versgeperste sinaasappels en citroenen drinken. Elke ochtend een glas (2 sinaasappelen en 1 citroen) en overdag als ze pijn doen of ’s avonds een extra glas voor het slapengaan. Geen brol uit brik, versgeperst !
  Toen ik het tegen de dokter vertelde, zei hij dat extra vitamine C sowieso al wat helpt en hij haalde het verhaal boven van de zeelui vroeger op schepen die sinaasappels aten tegen scheurbuik – ook een resultaat van vitamine-tekorten.
  Sinds dan neem ik elke winter ook elke ochtend een stevige vitamine C pil. Ik haal die dingen in Nederland (aan zee, even de grens over en voila).
  Ik weet het, klinkt allemaal erg homeopatisch en geitewollensokkenachtig en ik zou het zelf niet geloven, maar bij mij werkt het alvast. De aften zijn nog maar zelden aanwezig. En als er eens eentje doorbreekt, is het er ook maar eentje en dan maar voor een dag of twee.

 2. Als het jullie een hart onder de riem mag steken, ik ben ook zo’n fameuze aftenlijder (al een twaalftal jaar sinds ik het middelbaar uit ben). Destijds heb ik veel middeltjes en verschillende tandpasta’s uitgeprobeerd, maar ondertussen zit ik er nog mee. Zo van de aften met drie tegelijk ter grootte van een eurocent zodanig dat je niet weet hoe je nu juist moet kauwen of poetsen. Met Zendium blijf ik poetsen, en ik ga de vitaminekuur zeker eens overwegen. Hopelijk overtreft het geloof in de goede zaak het soms bijtende citroenzuur.

 3. Ik had er in mijn jeugd regelmatig. Maar nooit meer dan drie, wat zowat de grens schijnt te zijn voor het een werkelijk serieus probleem wordt. De laatste jaren zijn ze bij mij zo goed als verdwenen. Het was al heel wat gebeterd door met Zendium te poetsen. Maar sinds enige tijd blijven ze meestal weg. En voor zover ik het kan inschatten, is het enige dat veranderd is (behalve het voortschrijden van de leeftijd), dat ik (bijna) elke avond een half glas whiskey of cognac drink. Blijkbaar heeft de ontsmettende werking van de alcohol er iets mee te maken ?

  Ik moet me nu wel zorgen te maken over een beginnende alcohol-verslaving.

 4. Weet u wat bij mij echt heel goed helpt? Spoelen met Listerine. Het helpt het ook voorkomen. Ik heb er zelf erg veel baat bij. Ik hoop u met deze tip ook.

 5. Hela,
  Al die huis tuin en keukenmiddeltjes helpen bij mij niet.Allemaal opgegeven.
  Ik heb in December een spuitsessie (10) van ‘B12’ gekregen.Met het gevolg dat ik de volledige maand zonder aften zat.Tot nu…
  Gelukkig heb ik een goede tandarts ( Sotewey Ilse uit Lier),die voor mij alle informatie er over verzameld.
  Nu gaan we een dieetiste porberen, om ons voedingspatroon aan te passen(ik ben eens benieuwd).

  Wat de “darkman” op 29/11/05 schrijft kan kloppen.Dit komt door ‘weefselacidose'(moeilijk woord,hé).dwz dat er een ophouding is van zure stofwisselingresten.Gemakkelijk te testen met pH van de Urine en lakmoespapier.

  Ik heb nog meer informatie gevonden in het boekje “tandarteswereld”
  nr 131(09/05)en 132(10/05).

  Ik wens iedereen veel sterkte.

  Mvg, Wouter.

 6. had er vroeger ook regelmatig last van nu wast echter weer ff gelede ma toch zen ze trg 🙁 heb een spuitbusje ma helpt nie echt…

 7. Euhm…

  “Al meer dan een week wordt ik ondertussen geplaagd door de ondingen (lippen, tong, kaakwand).”

  Wordt ik?

 8. [De nadruk lag op de plaag en de ondingen. Maar ik word graag op mijn spellingvingers getikt. En zoals iedereen steek ik die fouten er trouwens met opzet tussen. *kuch*]

Reacties zijn gesloten.