Solace (2015)

A psychic works with the FBI in order to hunt down a serial killer.

Regisseur: Afonso Poyart
Schrijvers: Sean Bailey, Ted Griffin
Met: Anthony Hopkins, Abbie Cornish, Jeffrey Dean Morgan, Colin Farrell
IMDB

Er zat veel potentieel in deze film. Zelfs al speelt Anthony Hopkins al meer dan 25 jaar –ik reken voor het gemak vanaf Silence of the Lambs (1991), al speelde hij net hetzelfde personage in The Bounty (1984); ouder dan dat moet ik herbekijken– eenzelfde soort rollen, of hij nu de goede (uiterst zelden) of de slechte (veelal) kant van het verhaal vertolkt. Ook hier is hij een stoïcijns, vaderlijke figuur, dat er niet in slaagt zijn lot te ontlopen, en zich daar bovendien ook in schikt –het soort determinisme waar Stijn Streuvels duimen en vingers zou bij aflikken. Ook Jeffrey Dean Morgan is perfect getypecast in een (ander) soort, warmer, paternalisme, maar ook hij legt zich graag neer bij zijn lotsbestemming.

Een sprankel van licht schijnt op Colin Farell, maar zijn bijdrage is zo minimaal, dat het best kan dat ik hem het voordeel van de twijfel geef. Dat, en ik heb hem nog maar net voortreffelijk zien acteren in The Lobster. Het grootste licht schijnt op –of is afkomstig van– Abbie Cornish, een 34-jarige actrice, die zich gestaag in het voetlicht probeert te werken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Lq86v60c_Jo&w=560&h=315]

Waar alvast geen licht scheen, was op de schrijfplaats van scenaristen Sean Bailey en Ted Griffin, die erin geslaagd zijn, deze film vol gaten te slaan, en met hun tijdslijnsplitsingen (het is zo erg als het klinkt) de kijker doen twijfelen aan het ganse verhaal. Bovendien verkloten ze het einde helemaal, door er een parmantige vijfTV conclusie aan te breien. Zonde van de zendtijd.