FFG: Experimenter (2015)

Famed social psychologist Stanley Milgram, in 1961 conducted a series of radical behavior experiments that tested ordinary humans willingness to obey authority.

Regisseur: Michael Almereyda
Schrijver: Michael Almereyda
Met: Winona Ryder, Taryn Manning, Peter Sarsgaard
IMDB

Miljaar, dit is een moeilijke.
Ik ben hevig fan van het Milgram Experiment sinds ik het in mijn jeugd bijzonder bondig en zeer to the point zag uitgelegd in de erg ondergewaardeerde film I… comme Icare van Henri Verneuil, waarin Yves Montand de procureur speelt die de moord op Kennedy moet oplossen. Enfin, Kennedy heet in de film Marc Jarry, maar al de rest is bijzonder sterk overeenkomstig. Bekijk die film als u de kans daartoe hebt!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O1VOZhwRvWo&w=560&h=315]

Michael Almereyda is een weinig bekend regisseur, maakte een aantal films waarvan ik er mij geen enkele kan herinneren, en zal ook met deze film geen blijvend zitje in het pantheon der filmmakers verkrijgen. Let wel: het is een goed gemaakte, interessante film, met een aantal bijzonder interessante filmtechnieken –en dan heb ik het niet over special effects. Almereyda deinst er niet voor terug om de barrière tussen acteur en kijker te overschrijden, door Milgram (Peter Sarsgaard) het publiek direct te laten aanspreken. Hij maakt gebruik van een soort theatrale (= ontleend aan het theater) aanpak waarbij scènes gebruik maken van een duidelijk gekunstelde achtergrond (zoals een scènedoek in het theater) met een artificiële raamvertelling. Hij laat Milgram verder vertellen over wat er gebeurd na zijn dood. Kortom, Experimenter is een cinematografisch interessant gegeven, dat consistent wordt uitgewerkt.

Het Milgram Experiment is bovendien een niet te overschatten gegeven. Milgram wou in de eerste plaats onderzoeken wat er was gebeurd tijdens de tweede wereldoorlog, d.w.z. waarom mensen zomaar blindelings de bevelen van hun oversten opvolgden, en de resultaten van het onderzoek waren zo onthutsend dat ze in eerste instantie door de academia werden verworpen. Ondertussen blijken die resultaten nog steeds actueel –de mens conformeert– en zal Milgram voor eeuwig hebben bijgedragen aan de supporters van het cultuurpessimisme.

Maar ga vooral naar de film kijken. De vertelling is boeiend, het onderwerp belangrijk.