The Gift (2015)

A young married couple’s lives are thrown into a harrowing tailspin when an acquaintance from the husband’s past brings mysterious gifts and a horrifying secret to light after more than 20 years.

Regisseur: Joel Edgerton
Schrijver: Joel Edgerton
Met: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton
IMDB

Joel Edgerton was zo tevreden over zijn idee dat hij niet alleen het scenario voor deze film schreef, maar hem ook regisseerde, en zich vervolgens een lelijke ringbaard en een dito kapsel aanmat, om deze film helemaal naar zijn hand te zetten. Het begint allemaal spannend. Het verhaal schept bepaalde verwachtingen, die op een andere manier worden ingevuld dan via het pad waarop Edgerton u wandelen stuurt, en de kijker zit voortdurend de wachten op een aanzet, voorzet, of ontknoping. De film ken een grote dosis ambiguïteit, die helaas ook wat de doodsteek wordt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bAMybD0PHvE&w=560&h=315]

Het wachten duurt eigenlijk net iets te lang, en de ontknoping, na één uur en tien minuten film, transformeert deze prent van interessante thriller naar VijfTV-drama. Wat kan ik dan meer doen, dan dit alweer bijzonder jammer vinden. Het zag er echt wel goed uit, maar opdat de ontknoping het juiste effect zou gehad hebben, hadden we eigenlijk veel meer achtergrond nodig gehad. Die ontknoping, is trouwens eigenlijk stof genoeg voor een film op zich, en de afwikkeling had baat gehad bij veel meer diepgang en een correcte spanningsboog, die nu als een donderslag bij heldere hemel op de kijker wordt losgelaten. Kijk, zegt Edgerton, hier hebben we een boosaard, hier hebben we een fatalistisch, deterministisch gegeven. Trek er uw plan mee. Het zit erin, maar dat was mijn bedoeling niet.

De acteerprestaties zijn naar behoren. Ondanks zijn verschrikkelijke vermomming, geeft Edgerton zelf heel mooi gestalte aan Gordo, en zelfs Jason Bateman is op zijn beste doen sedert… tsja, sedert Juno zeker? Wat Rebecca Hall betreft, ik ben nog steeds benieuwd naar haar A Promise (van Patrice Leconte), want haar vele transformaties in deze The Gift blijven steeds geloofwaardig.

Een goede aanzet, deze film, maar een belabberd einde.