The Omega Man (1971)

Army doctor Robert Neville struggles to create a cure for the plague that wiped out most of the human race.

Regisseur: Boris Sagal
Met: Charlton Heston, Anthony Zerbe, Rosalind Cash
IMDB

The Omega Man is de tweede verfilming van Richard Mathesons boek I Am Legend, vooraf gegaan in 1964 door The Last Man on Earth, toen met Vincent Price in de hoofdrol. Regisseur Boris Sagal ging voor zijn versie in 1971 uit van hetzelfde bronmateriaal, waarbij scenariste Joyce Corrington een aantal jammerlijke wijzigingen in het verhaal aanbracht.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JVZsWNbx_IQ&w=560&h=315]

Een plaag heeft de wereldbevolking zo goed als uitgeroeid, en –in het boek– werden de overblijvers veranderd in vampierachtige creaturen. In het nieuwe scenario worden de vampiers een nachtelijke albino-mutanten, die nog over een soort denkvermogen beschikken. En precies daar loopt het mis met deze film. De tegenspelers van Charlton Heston, die twee jaar later in het wonderlijke Soylent Green zou spelen, zijn totaal ongeloofwaardig, en trekken het niveau van deze film helemaal naar beneden. Serieus. Nachtelijke albino-mutanten.

Wie benieuwd is naar het verder uitstekende verhaal, raad ik van harte aan het boek van Matheson te lezen, of de gelijknamige film uit 2007, I Am Legend, te bekijken. (Wat de versie uit 1964 met Richard Price betreft, die heb ik zelf nog niet gezien.)