Exam (2009)

The final candidates for a highly desirable corporate job are locked together in an exam room and given a test so simple and confusing that tension begins to unravel.

Regisseur: Stuart Hazeldine
Met: Adar Beck, Gemma Chan, Nathalie Cox
IMDB

Heb ik die film niet al gezien, vroeg ik mij af, toe ik de synopsis las? En toen ik kwam ik terecht bij El método, de mooie film van Marcelo Piñeyro die ik zo’n tien jaar geleden op het filmfestival had gezien. Beide films vertrekken van dezelfde premisse: een aantal mensen doorloopt de laatste stage van een sollicitatie voor een bedrijf, door in één kamer een onorthodox examen af te leggen. De gelijkenissen tussen beide films zijn eigenlijk te groot om zomaar aan voorbij te gaan, maar toch wordt nergens gewag gemaakt van Piñeyro bij Hazeldine. Of van Jordi Galceran Ferrer, de auteur die het toneelstuk El mètode Grönholm (De Grönholm Methode) heeft geschreven, waarop de Spaanse film was gebaseerd.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bkdt2Sygew0&w=560&h=315]

Exam is het debuut van Stuart Hazeldine, die de film niet alleen geregisseerd, maar ook geproduceerd heeft, en het scenario heeft geschreven. De film heeft het evenwel moeilijk om de aandacht van de kijker te behouden, en vervalt al te snel in stereotypering om het plot gaande te houden. De voorspelbaarheid van een aantal plotelementen en de arrogantie over het valse vernuft dat wordt herleden tot een aantal technische goochelarijen, kelderen het potentieel van het scenario –al zeker in associatie met het Spaanse voorbeeld.