Rudderless (2014)

A grieving father in a downward spiral stumbles across a box of his recently deceased son’s demo tapes and lyrics. Shocked by the discovery of this unknown talent, he forms a band in the hope of finding some catharsis.

Regisseur: William H. Macy
Met: Billy Crudup, Anton Yelchin, Felicity Huffman
IMDB

Het lijkt schier onmogelijk dat u William H. Macy, de regisseur van deze film, nog nooit aan het werk heeft gezien. Rudderless mag dan al zijn debuut als regisseur zijn (op een televisiefilm op het einde van de jaren 80 na), Macy is vooral bekend als acteur. IMDB dicht hem 135 rollen toe, u kent hem dus mogelijks als Dr. Morgenstern uit het doktersdrama ER, als Quiz Kid Donnie Smith uit de mozaïekfilm Magnolia; als Paul Kirby uit Jurassic Park III, maar voornamelijk als Jerry Lundegaard, de autoverkoper uit Fargo, die twee criminelen inhuurt om zijn vrouw te ontvoeren (zodat hij losgeld van zijn stinkend rijke schoonvader bekomen).

Macy is getrouwd met Felicity Huffman, die in deze film (Rudderless) Emily vertolkt, de vrouw van hoofdpersonage Sam Manning (Billy Crudup). Huffman speelde trouwens ook in Magnolia. (Nee, ik heb nooit naar Desperate Housewives gekeken.)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=puOUO2T1H6o&w=560&h=315]

Rudderless is het verhaal van Sam Manning, die op zoek gaat naar antwoorden betreffende de dood van zijn zoon tijdens een schietpartij op de campus van diens school. Manning ontdekt in schriftjes de muziek van zijn zoon, en gaat daar voorzichtig mee optreden in een lokale bar. Hij wordt er gespot door de jonge Quentin (Anton Yelchin), die helemaal in de ban is van de muziek. Voor hij goed en wel beseft, richt Sam met Quentin een groep op, en lijkt hij zich voorzichtig over de dood van zijn zoon heen te zetten.

Hoewel de onverwachte ontknoping van de film de kijker even naar adem laat happen, blijft Rudderless voornamelijk een iets te afgelikte bedoening. De acteurs spelen voortreffelijk, maar iets te georchestreerd. De ontknoping is misschien iets te abrupt en te manipulatief, en vooral te weinig gekaderd om van deze film een echt goede film te maken. Niettemin een uitstekende poging en een veelbelovend debuut voor Macy als regisseur.