Instant Granola

20150609_granola-004

Het was een mengeling van “dju, ik ben gisteren vergeten granola te maken” en “wacht eens, ik heb hier nog ergens iets liggen”. Wat ik had liggen was een blad dat ik had gescheurd uit de weekend editie van De Standaard (21.06.2014), met onder de titel Ik & mijn havermout een aantal recepten oplijstte van mensen die ’s ochtends havermout tot zich namen. Het was op het hoogtepunt van de havermout hype, wat iets met die nieuwe en zwaar gecontesteerde voedselzandloper te maken had, waardoor Dorien Knockaert bij acht ontbijters hun havermout recept was gaan opvragen.

Het eerste, van de mij verder onbekende Els Hubert, zag er mij al meteen interessant uit. Het recept voor Niet-plakkerige havermout plakte (hebt ge hem?) al een half jaar stevig tegen mijn koelkastdeur, eer ik het voor de eerste keer probeerde. Ik heb het naar mijn goesting aangepast, en maak het sindsdien regelmatig klaar.

20150609_granola-002

Benodigdheden

  • een klont boter
  • een kopje havervlokken (geplet, niet gesneden)
  • een kopje met voor de helft melk, en voor de helft water
  • een koffielepel kaneel
  • wat noten en zaden (aarzel niet om de noten fijner te snijden)
  • twee koffielepels (gevanilleerde) suiker

20150609_granola-001

20150609_granola-003

Zo gemaakt

Smelt de boter in een steelpan, en voeg er de havervlokken aan toe. Rooster ze even en voeg er de noten en zaden aan toe (ongeveer drie kwart kopje), en de kaneel. Voeg na enkele ogenblikken ook de suiker toe. Schep ze in een kom, wanneer het allemaal lekker begint te geuren.

Giet het melk+water-mengsel in de pan en breng tot net onder het kookpunt.

Voeg er dan de havermout weer aan toe, haal van het vuur, en laat een paar minuten garen.

Ondertussen is er tijd om het fruitsap te persen en de koffie te maken.

Verdeel over de ontbijtkommen (wij komen aan ruim drie porties) en voeg er eventueel vers fruit aan toe.

Smakelijk!

20150609_granola-005

2 gedachtes over “Instant Granola”

  1. mmmm,… het klinkt lekker, misschien moet ik het toch eens een kans geven. Ik ben een lastige als het op havermout aankomt en vooral de hoeveelheid vocht.

    1. Het voordeel bij dit recept is dat je gemakkelijk het overtollige vocht in de pan kan achterlaten. De havermout wordt niet prakkerig! Ook heel lekker, is als je er een geraspte appel onder mengt bij het serveren, genre Bircher Muesli.

Reacties zijn gesloten.