Boeken 201404-06

Oei. Het is precies al lang geleden dat ik het nog eens over mijn leeslijstje heb gehad. Het lijstje lijkt daardoor wat langer, maar negen boeken op drie maanden is niet echt veel te noemen.

  1. The Third Gate / Lincoln Child / 2013
    Under the direction of famed explorer Porter Stone, an archaeological team is secretly attempting to locate the tomb of an ancient pharaoh who was unlike any other in history. With a monumental discovery in reach, Professor Jeremy Logan is brought onto the project to investigate. What he finds will raise new questions… and alarm.
    Historisch zal het wel niet kloppen, maar structureel zit het mooi in elkaar. Bij sommige delen is het wat moeilijker om het geloof in het verhaal te houden. Het blijft een ontspannende en grotendeels boeiende lectuur. Ik heb er in elk geval geen spijt van dat ik het gelezen heb, en ik zou wel nog een van die andere ‘solo’ boeken van de auteur lezen.
  2. The Lives of Tao (Tao #1) / Wesley Chu / 2013
    When out-of-shape IT technician Roen woke up and started hearing voices in his head, he naturally assumed he was losing it. He wasn’t. He now has a passenger in his brain – an ancient alien life-form called Tao, whose race crash-landed on Earth before the first fish crawled out of the oceans. Now split into two opposing factions – the peace-loving, but under-represented Prophus, and the savage, powerful Genjix – the aliens have been in a state of civil war for centuries. Both sides are searching for a way off-planet, and the Genjix will sacrifice the entire human race, if that’s what it takes. Meanwhile, Roen is having to train to be the ultimate secret agent. Like that’s going to end up well.
    Een zeer geloofwaardig en boeiend boek, over een symbiotische samenleving tussen mens en alien, op een manier die het leesbaar maakt ook voor mensen die een misschien eerder wat stereotiep beeld van science fiction hebben. Er zit actie in en menselijkheid en groei en begrip en relaties, maar verwacht geen ruimtereizen of laserzwaarden. Absoluut de moeite van het lezen waard.
  3. Het diner / Herman Koch / 2009
    Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ­– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.
    Wat een afgrijselijk boek –en ik bedoel dat eigenlijk op een positieve manier. Ik kan mij op geen enkele manier in geen enkel van de personages vinden, en de gebeurtenissen die in het verhaal worden beschreven zijn zo weerzinwekkend dat ze je op zijn zachtst gezegd, ongemakkelijk achterlaten. Er zitten een paar literair interessante technieken in het verhaal, maar ik geloof toch niet helemaal in het verhaal en de manier waarop de trekjes van de personages aan ons worden verzwegen en pas wanneer het de auteur echt past aan ons worden vrijgegeven. Niettemin een interessant boek.
  4. Demain / Guillaume Musso / 2013
    Emma vit à New York. À 32 ans, elle continue de chercher l’homme de sa vie.
    Matthew habite à Boston. Il a perdu sa femme dans un terrible accident et élève seul sa fille de quatre ans. Ils font connaissance grâce à Internet et bientôt, leurs échanges de mails les laissent penser qu’ils ont enfin droit au bonheur. Désireux de se rencontrer, ils se donnent rendez-vous dans un petit restaurant italien de Manhattan. Le même jour à la même heure, ils poussent chacun à leur tour la porte du restaurant. Ils sont conduits à la même table et pourtant… ils ne se croiseront jamais. Jeu de mensonges ? Fantasme de l’un ? Manipulation de l’autre ? Victimes d’une réalité qui les dépasse, Matthew et Emma vont rapidement se rendre compte qu’il ne s’agit pas d’un simple rendez-vous manqué.

    Dit is mijn derde Musso, en ik vermoed dat het de beste is die ik tot nog toe heb gelezen. Het begin van het verhaal vergt heel wat willing suspension of disbelief, omwille van een premisse die in het midden van het boek gemakshalve wat wordt opzij geschoven, maar die op het einde toch weer mooi in een elegante lus wordt gesloten. Niettemin vergt het veel goede wil van de lezer, maar het tweede deel van het boek leest dan weer wel in een rotvaart uit –Musso lijkt er to h in de slagen om de lezer in de greep van een spannende thriller te houden.
    Ik blijf vaag over de inhoud, omdat ik liever niets van het verhaal weggeef. Lees dit boek als zuivere ontspanning, in een mengeling van romance en thriller. Hoewel ik Musso eerder eigenlijk al had opgegeven, zet dit boek me aan om er misschien toch nog eentje te proberen –me er ter dege van bewust zijnde dat dit onvervalste pulp is.
  5. De man in duplo / José Saramago / 2002
    Tertuliano Máximo Afonso heeft genoeg van zijn werk, zijn vriendin en zijn leven. Wanneer hij in een videofilm bij toeval een figurant ontdekt die zijn dubbelganger lijkt te zijn, gaat hij geïntrigeerd op zoek naar de man. De twee blijken geen zielsverwanten, integendeel: de schok van de herkenning veroorzaakt bij beiden louter vijandigheid. De onvermijdelijke confrontatie geeft het verhaal een haast thrillerachtige spanning, die culmineert in een ontknoping zoals die in José Saramago’s imposante oeuvre niet eerder is vertoond.
    Ik had het boek gekocht omdat ik de recente verfilming van Denis Villeneuve met Jake Gyllenhaal had gezien. Er gebeurt daarin iets met spinnen dat ik niet geheel had begrepen, en ik hoopte dat het boek daarover verlichting zou brengen. Niet dus. De film is een interessante interpretatie gebleken (op dat van die spinnen na, dat moet ik nog eens opzoeken, misschien is het een allusie op Kafka). Het boek is… min of meer interessant, al ligt de stijl mij niet zo (ik had hetzelfde probleem met De stad der blinden). De synopsis vind ik ongemeen boeiend, maar de uitwerking, de zoektocht, de beweegreden, laten mij op mijn hinger zitten. Tenzij dat de bedoeling was.
  6. Liever de leugen / Jonas Boets / 2010
    Een gijzeling in een appartement. Een jongeman houdt een meisje vast, zijn stoppen dreigen door te slaan. Beneden staat de politie. Zij ontdekken al snel wie er binnen zit: Christiaan Lagae en Katrien Houbrechts. Maar waarom, wat is hun verhaal? De politie probeert de situatie onder controle te krijgen, maar stilaan komen er zaken aan het licht. Christiaan is geen onbekende bij de politie, maar is dat terecht of niet?
    Verplichte (school-)lectuur voor de zoon, en gezien ik daar niet al te beste ervaring mee had in het verleden, besloot ik het zelf ook maar eerst eens te lezen. Het werd een aangenaam verrassing, zeker geschikt voor het doelpubliek, en ontelbare keren beter dan de ‘volwassen’ tegenhangers (Aspe, Deflo, etc.). Aleen op het einde had ik een klein probleempje met de aanspreekvorm, maar ik ben aan het muggenziften. Verdienstelijk.
  7. The Target (Will Robie #3) / David Baldacci / 2014
    The President knows it’s a perilous, high-risk assignment. If he gives the order, he has the opportunity to take down a global menace, once and for all. If the mission fails, he would face certain impeachment, and the threats against the nation would multiply. So the president turns to the one team that can pull off the impossible: Will Robie and his partner, Jessica Reel. Together, Robie and Reel’s talents as assassins are unmatched. But there are some in power who don’t trust the pair. They doubt their willingness to follow orders. And they will do anything to see that the two assassins succeed, but that they do not survive. As they prepare for their mission, Reel faces a personal crisis that could well lead old enemies right to her doorstep, resurrecting the ghosts of her earlier life and bringing stark danger to all those close to her. And all the while, Robie and Reel are stalked by a new adversary: an unknown and unlikely assassin, a woman who has trained her entire life to kill, and who has her own list of targets-a list that includes Will Robie and Jessica Reel.
    Dit lees ik duizend keer liever dan zijn Jack Reacher-kloon (John Puller). De Robie serie heeft een veel originelere invalshoek en is daardoor ook veel meeslepender. Het verhaal is een continuë stroom van actie, en de nevenelementen van het verhaal worden als een rode draad mooi mee verwerkt. Op naar aflevering vier.
  8. Monte Carlo / Peter Terrin / 2014
    Monaco, mei 1968. Net voor de start van de Grand Prix Formule 1, wanneer de beau monde zich voor het oog van de wereldpers tussen de piloten en de bolides begeeft, is het publiek getuige van een vreselijk voorval. Deze gebeurtenis zal een wending geven aan het leven van de bescheiden Jack Preston, monteur bij het Team Lotus, en Deedee, kersverse filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Thuis met zijn vrouw, in een afgelegen Engels dorp waar de jaren vijftig maar moeilijk wijken, wacht Jack vol verlangen op een teken van Deedees dankbaarheid, terwijl hij op de televisie volgt hoe zij internationaal furore maakt.
    Waarom niet. Beter dan de gemiddelde Nederlandse literatuur. Spijtig van de mix van filmische referenties (al is dat net een belangrijk onderdeel van het boekje), maar toch een aangenaam kleinnood.
  9. The Deaths of Tao (Tao #2) / Wesley Chu / 2013
    It’s been five years since the events in The Lives of Tao. All hell has broken loose.
    Minder goed dan het eerste deel, maar (gelukkig) wel opnieuw met een spetterend einde. De verrassing van het gegeven is natuurlijk uit het verhaal verdwenen, maar op het einde komt het weer helemaal terug. Ik ben benieuwd hoe het met het derde deel (publicatie voorzien voor december) zal zitten.

(boeken vorige maand)

Strips en aanverwanten

  • Une nuit à Rome, Tome 2 / Jim / 2013
    À 20 ans ils se sont fait le serment d’être réunis pour leurs 40 ans… Et maintenant ?Depuis qu’il a reçu cette fameuse VHS de leur serment de jeunesse à lui et Marie, Raphaël est à côté de ses pompes. Amoureux transi, impulsif comme comme il y a 20 ans, il a tout plaqué – l’anniversaire dans sa belle famille et Sophia, sa compagne – pour prendre un avion pour Rome. Pour rejoindre Marie et être au rendez-vous. Pour revivre cette passion, rien qu’une fois. Mais arrivé à l’hôtel, devant la porte entrouverte de la chambre, il s’interroge : «Est-ce que tout cela valait le coup ?
    Niet overtuigd van het einde op de laatste vier-vijf bladzijden (wegens de voorspelbaarheid), maar voor de rest een zeer mooi verhaal. Aanrader. Wel eerst deel één (her)lezen.
  • Un petit livre oublié sur un banc / Jim / 2014
    Camélia est assise sur un banc public. À côté d’elle, un livre est posé, comme abandonné. Elle l’ouvre et y découvre une dédicace invitant à le prendre, le lire et le déposer en retour sur un banc pour un prochain lecteur. Amusée, Camélia l’emporte. En le feuilletant chez elle, elle s’aperçoit que certaines lettres sont entourées et forment un message, une invitation à communiquer. Touchée et piquée de curiosité dans son quotidien banal et ennuyeux, elle aussi entoure des lettres, qui forment des mots, presque un voeu et repose l’objet sur un banc dans l’attente d’une réponse… S’engage dès lors une correspondance «à livre ouvert» avec un mystérieux inconnu.
    Godver. Het enige ambetante aan dit verhaal is dat ik moet wachten op het vervg.
    Geen nieuw gegeven, dat van een boek op een bank dat door iemand wordt opgepikt, maar de auteur/tekenaar maken er alvast een mooie inleiding van.
  • Un petit goût de noisette / Vanyda / 2014
    Quel est le cri de l’ours en néerlandais ? Qu’est-ce qu’un moment parfait? Est-ce qu’on meurt tous les soirs pour renaître le lendemain matin? Telles sont les questions existentielles que se posent les personnages de «Un petit goût de noisette», chacun à sa manière cherchant dans la rencontre de l’autre, le reflet de ses interrogations, une épaule sur laquelle se poser, ou tout simplement l’amour.
    Zeer mooi in elkaar gestoken, deze mozaïek die zeker geen stereotiepe mozaïek is. We volgens een aantal levens die niets en toch alles met elkaar te maken hebben. Een wondermooi voorbeeld over hoe verschillende wegen intersecteren, even parallel verlopen, en dan weer niets met elkaar lijken te maken hebben. Aanrader.
  • Saga, Volume 3 (Saga #13-18) / Brian K. Vaughan & Fiona Staples / 2014
    From the Hugo Award-winning duo of Brian K. Vaughan (The Private Eye, Y: The Last Man) and Fiona Staples (North 40, Red Sonja), Saga is the sweeping tale of one young family fighting to find their place in the universe. Searching for their literary hero, new parents Marko and Alana travel to a cosmic lighthouse on the planet Quietus, while the couple’s multiple pursuers finally close in on their targets.
    Het blijft uitkijken naar een nieuw deel in deze reeks. Vaughan is een schitterend verteller, die dit mooi gestructureerde verhaal onderhoudend houdt.
  • Paul au parc (Paul #7) / Michel Rabagliati / 2011
    Septième tome des aventures de Paul. Retour au monde de l’enfance avec “Paul au parc”, l’action se situant avant “Paul à la campagne”. Michel Rabagliati explore cette fois-ci le scoutisme et le mentorat avec en toile de fond la crise d’octobre. Une histoire d’enfance qui parle de scoutisme, de mentorat, de FLQ et des désagréments de vivre avec une belle famille dans le même appartement.
    Ik ben al lang(er) eenn van Michel Rabagliati, met zijn reminiscenties aan zijn jeugdjaren, waarin her en der referenties aan de estijds onbegrijpelijk lijkende socio-politieke toestanden. Ook dit verhaal is mooi getekend en herkenbaar, zelfs als u –zoals ik– geen lid van de jeugdbeweging bent geweest.
  • Lune l’envers / Blutch / 2014
    Lune l’envers, un one shot signé Blutch, raconte l’histoire de Lantz, auteur à succès en manque d’idées, qui se laisse envahir par le doute… Lantz est dessinateur de BD ; c’est lui qui a imaginé Le Nouveau Nouveau Testament, best-seller dont dépend l’économie entière. En panne d’inspiration, il est brutalement débarqué de sa série. Rongé par le doute, il ne sait plus ce qu’il veut, et ses nombreuses frustrations le rendent misérable. Vie de bureau, usine, pressions en tout genre – de la hiérarchie, des femmes, des responsabilités que l’on s’impose… Lantz nous renvoie à notre quotidien. Réussira-t-il à trouver une voie de sortie honorable?
    “A la première lecture, au premier choc visuel, on vous le dit déjà, le propos restera complexe,” had ik ergens gelezen. Ik heb het ding dan ook twee keer na elkaar uitgelezen, en het werd interessanter na de tweede keer. Het blijft evenwel complex meta-meta, met een stijl die erg doet denken aan Jean-Claude Forest (die van Barbella –u hebt die film toch gezien, zelfs als het stripverhaal u onbekend is?). De moeite, maar het vergt veel inspanning.
  • Le Serpent d’eau / Tony Sandoval / 2014
    Alors qu’elle nage au détour d’une rivière, Mila rencontre Agnès. Entre ces deux filles solitaires va naître une amitié profonde, fraternelle, presque physique. D’histoires en escapades, de bosquets en ravins, Mila la brune et Agnès la blonde nous emmènent hors du temps, dans un espace où les règles s’abolissent, un terrain de jeu libre et ouvert.
    Wie zich laat meeslepen in de wereld van Sandoval, mag zich schrap zetten voor een gigantische trip. De personages zijn bevreemdend, met hun dunne lichamen en blokkerige hoofden, en de omstandigheden van het verhaal zijn beangstigend, maar vreemd genoeg bijna op een goede manier. Het verhaal laat meerdere interpretaties toe, zonder vaag te worden (dat doe ik wel).
  • Anya’s Ghost / Vera Brosgol / 2011
    Anya could really use a friend. But her new BFF isn’t kidding about the “forever” part… Of all the things Anya expected to find at the bottom of an old well, a new friend was not one of them. Especially not a new friend who’s been dead for a century. Falling down a well is bad enough, but Anya’s normal life might actually be worse. She’s embarrassed by her family, self-conscious about her body, and she’s pretty much given up on fitting in at school. A new friend—even a ghost—is just what she needs. Or so she thinks.
    Mooi, maar misschien toch een beetje te veel gehyped. De verhaallijn is naïef en het pretendeert meer dan er te vinden valt.
  • Yoko Tsuno l’Intégrale, Tome 4: Vinéa en péril / Roger Leloup / 2007
    À deux millions d’années-lumière de la Terre, sur la planète Vinéa, commence une exploration qui va tourner au cauchemar. Dans ces contrées hostiles, de menaçants insectes géants sont programmés pour tuer ; sur un satellite, des ouvriers esclaves meurent irradiés en fournissant de l’énergie à une cité-planète en errance dans l’espace ; dans une cité sous-marine, des enfants sont conçus pour devenir des techniciens de la mort… Sur Vinéa comme sur la Terre, la quête du pouvoir absolu conduit aux pires extrémités… et il faudra le courage et la ténacité de Yoko Tsuno pour redonner l’espoir à l’humanité. (Contient une introduction et – Les Titans – La Lumière d’Ixo – Les Archanges de Vinéa Suivi d’un portofolio.)
    Yoko Tsuno blijft één van de helden uit mijn jeugd.