Ceci n’est pas du nutella

Wij zijn nogal chocopasta-eters. En met wij bedoel ik vooral Henri en ikzelf. In mijn jeugd heb ik er ettelijke liters nutella door gejaagd, en ook Henri werd fan (geen kwatta of andere chocopasta’s voor ons, dankuwel). In het licht van mijn opkomend veganisme gingen we op zoek naar een alternatief en we kwamen terecht bij de Penotti soja hazelnotenpasta, die u in bijvoorbeeld BIO-planet en origino kan vinden. Het Penotti product verschilt in bijna niets van nutella, behalve dan dat er sojapoeder wordt gebruikt ipv melkpoeder.

Wat zit er eigenlijk in nutella? Er zitten 7 ingrediënten in, volgens hun site, waarbij ze vanzelfsprekend graag met de hazelnoten beginnen. Het label op de potten vertelt evenwel een iets ander verhaal. Bij Nutella. The full (correct) list of ingredients, leerde ik dat de ingrediënten op zo’n label moeten vermeld worden in de volgorde van de hoeveelheid waarin ze gebruikt werden (meeste eerst). Voor nutella geeft dat: suiker, palmolie, hazelnoten 13%, magere cacao 7,4%, melkpoeder 6,6%, lecithinen, vanilline. 55% van de nutella zou uit suiker bestaan (Que contient le Nutella ?). Ik vermoed dat het voor Penotti niet echt verschillend zal zijn.

U doet met die cijfers wat u wilt. Ik probeer al een tijdje minder suiker te eten, dus ging ik op zoek naar een alternatief. We probeerden ook de choco, carobpasta en praliné van Abinda, maar daar zit tot 70% tarwestroop in (cfr de productinfo op hun site). Dus zocht ik naar een recept om zelf ‘nutella’ te maken.

Ik heb er een aantal geprobeerd, zoals de Nutritious Nutella van Ella die eerst zeer veelbelovend leek. Maar hoewel ik de hazelnoten een ganse nacht heb laten weken (zeker 10 uur), kwam ik niet verder dan een kleffe en niet echt heel erg smakelijke notenbrij.

Het goede recept vond ik bij David & Luise van Green Kitchen Stories. Hun recept voor Homemade Healthier Nutella publiceerden ze bovendien op 17 december (mijn verjaardag), dus dat was meteen een goed voorteken.

20140122_nutella09

Benodigdheden

  • 150 g hazelnoten
  • 7 verse of gedroogde dadels, van hun pit ontdaan
  • 2 eetlepels (min of meer) gesmolten kokosolie
  • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
  • een beetje water

Een beetje uitleg. In het oorspronkelijke recept worden er drie keer zoveel ingrediënten gebruikt, en dan bedoel ik volumetrische hoeveelheid, en niet verscheidenheid van aantal (zoals 400 g hazelnoten ipv de 150 g hierboven). Ik heb het geprobeerd, maar mijn keukenrobot (een Magimix Le Mini), kon een dergelijke hoeveelheid niet aan (het ding draaide zichzelf moervast).

Ik heb het nog niet met verse dadels geprobeerd –waar kunt ge dat overigens vinden? Ik kan u wel ten zeerste aanraden om Medjool dadels te gebruiken. Ze zijn iets duurder dan de kleine voorverpakte dadels die overal te koop zijn. Ze zijn in Gent te koop aan de verstoog in de origino, en bij Spice Bazaar in de Burgstraat. Ze zijn veel lekkerder en malser en groter, maar nog niet ontpit.

In plaats van kokosolie (meestal verkocht in vaste vorm, maar met een heel laag smeltpunt) kan u ook cacaoboter gebruiken –maar ook dat heb ik zelf nog niet getest.

Het cacaopoeder moet ongezoet zijn (alvast geen nesquik dus). Of het dutch processed is of niet, dat moet u zelf uitmaken (dutch processed is minder bitter).

Zo gemaakt

Het is eigenlijk heel eenvoudig.

Maak de gedroogde dadels (nog) wat malser door ze in lauw (handwarm) water te weken, terwijl u de volgde stap uitvoert.

U ontvelt de hazelnoten door ze op te warmen, dat kan in een pan of in de oven (20 minuten op 150°C, zo schrijft Luise). Ik gebruik een pan, gezien ik geen oven heb, en zo kan ik er ook de reeds ontvelde noten gemakkelijk uit halen. Opgelet: die pan wordt gloeiend heet!

20140122_nutella02

De noten zullen zich niet allemaal zomaar van hun vel laten ontdoen. Als u merkt dat er niet veel meer gebeurt, en de noten vertonen de neiging om aan te branden, dan giet u de noten op een handdoek.

20140122_nutella03

Vouw de handdoek dicht, en wrijf de noten flink tegen elkaar om ze zoveel mogelijk te ontvellen.

Doe vervolgens de noten in uw keukenrobot, en laat het ding zijn werk doen. De noten zullen eerst de consistentie van grof zand krijgen, zal nadien gaan samenkleven, en uiteindelijk –net als u denkt dat het nooit gaat lukken– zullen de oliën vrijkomen en wordt het ganse boeltje vloeibaar.

20140122_nutella04 20140122_nutella05 20140122_nutella06 20140122_nutella07 20140122_nutella08

U zal tijdens deze verwerking een aantal keren de robot moeten stoppen, om de noten van de zijkant van de beker te schrapen.

Ontpit vervolgens de dadels, en prak ze tot een brij. Geen zorg als dat niet volledig lukt, het duurt dan wel langer voor de keukenrobot in de volgende stap.

20140122_nutella10

Voeg de dadelbrij, kokosolie, cacaopoeder, en twee eetlepels water in de keukenrobot bij de notenpasta, en meng. Voeg gerust water toe om een smeuïge, smeerbare consistentie te verkrijgen.

Doe de notenchocopasta in afsluitbare potjes, en bewaar in de koelkast. het is daar een paar weken houdbaar, naar verluidt.

Smakelijk!

20140122_nutella11

Een gedachte over “Ceci n’est pas du nutella”

  1. Ik ben zelf geen fan van Nutella, maar ik vind dit er eigenlijk stukken lekkerder uitzien!

Reacties zijn gesloten.