Green Smoothie

Elke dag, rond een uur of vijf-zes, krijgt Henri van mij een groene smoothie. Dat gaat hij nooit lusten, dacht ik de eerste keer, en ik vermoed dat ook velen onder u argwanend één wenkbrauw in een boog trekken. Maar ziet, Henri was er helemaal voor te vinden, meer zelfs: hij vind het wreed lekker.

We zijn er nog maar een goede week mee bezig, en terwijl er tig recepten te vinden zijn op het internet, vond ik mijn goesting bij McKel Hill van Nutrition Stripped. Ik liep al langer rond met het gedacht zelf sapjes te maken, en hoewel ik al jaren zo’n (grotendeels) ongebruikte blender in huis heb, trachtte ik aanvankelijk mijzelf ervan te overtuigen zo’n slow sapmaker in huis te halen. Zo eentje waar alle pulp wordt uitgefilterd en waar men alleen maar puur sap uit overhoudt. Niet zo’n best idee eigenlijk, want daarmee haal je ook alle vezels uit de voeding. En terwijl dat in sommige gevallen nuttig kan zijn, is dat hier niet zo.

McKel Hill heeft een hele resem afkortingen achter haar naam waaruit moet blijken dat ze wel degelijk weet waarover ze praat (“Yes, I eat, breathe, sleep nutrition“), en een interessant achtergrondverhaal. Haar “dairy-free, gluten-free, plant based, most are raw, vegetarian/vegan friendly, and paleo friendly” eetgewoonten hebben o.a. haar migraines doen verdwijnen, en dat maakt het voor mij extra interessant.

In haar artikels Green Smoothies 101 & Stripped Green Smoothie geeft ze tips en een recept, maar het komt er eigenlijk vooral op neer om te improviseren en mee te gaan met de seizoen. Ik baseerde mij grofweg op haar recept, en wijzigde een aantal zaken, naar gelang de beschikbaarheid.

20131209_smoothie01

Dit ging er gisteren allemaal in:

 • een bussel postelein
 • het sap van een limoen
 • een derde van een komkommer
 • een appel
 • een flinke tak boerenkool
 • een twijg of twee selder
 • 150 ml kokoswater
 • 150 ml water
 • een (flinke) koffielepel chlorella
 • een (flinke) koffielepel spirulina
 • een (flinke) koffielepel maca
 • een (flinke) koffielepel hennep zaad

Ik heb er ook al spinazie in gestoken, en straks gaat er een kiwi of twee in. Er kan ook banaan in, maar let op met rode vruchten, want dan wordt de groene smoothie plots bruin. En dat ziet er dan weer niet zo appetijtelijk uit.

Terzijde: chlorella, spirulina, maca en ook hennep zaad, behoren tot wat wordt omschreven als de super foods. Voeding waaraan volgens sommigen helende krachten worden toegeschreven, een gegeven dat niet onbetwist staat. Eigenlijk gaat het gewoon om voeding met een grote positieve nutritionele waarde, en waartoe ook groene groenten zoals broccoli, spruiten en boerenkool behoren.

20131209_smoothie02

Doe het allemaal in de blender, en voor u het weet hebt u een heerlijke Green Smoothie. U zal de blender af en toe eens moeten helpen: zet het apparaat af, en dus de groenten wat naar de messen. Voeg extra water toe voor een meer vloeibare consistentie.

Smakelijk!

20131209_smoothie03

Een gedachte over “Green Smoothie”

 1. Zou ik persoonlijk toch eerst eens willen proeven voor ik hier zelf mee zou beginnen denk ik. Tussen vijf en zes was het zeker dat er geserveerd wordt? 😉

Reacties zijn gesloten.