Met de V.E.M. naar het E.M.J.

Zondag trokken we naar Neerpelt, waar het 61e Europees Muziekfestival voor de Jeugd plaatsvond (van 3 tot 6 mei). 25.000 bezoekers zagen er gedurende het weekend flink 3.400 jongeren verschrikkelijk veel plezier maken. De V.E.M., de muziekschool waar Tessa, Henri en ikzelf les volgen, deed mee aan de wedstrijd/festiviteiten.

Veel wedstrijd is er niet echt, het is meer een flink uit de kluiten gewassen muzikale happening, waar jongeren uit (voornamelijk) Europa voor elkaar optreden. De V.E.M. deed mee in twee reeksen: met het Mini Musica Kinderorkest in Reeks F: Vrije instrumentatie en volksmuziek (in het Michielshof in Achel), en met het Strijkorkest in Reeks E: Strijkorkesten & symfonische orkesten (in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt).

Op het einde was er een optocht (inclusief fanfare) van het centrum (Wico Campus St-Hubertus) naar het Dommelhof, waar op een slotshow de ‘resultaten’ bekend gemaakt werden (tussen aanhalingstekens, want die resultaten waren er ook maar voor de show, heb ik zo een vermoeden). Een wervelend gedoe, helemaal op maat van de jeugd. Het stak allemaal heel mooi in elkaar.

Het weer was uitstekend, en de horeca op het –niet al te grote– dorpsplein, waar de stoet passeerde, zat helemaal vol mensen die van de zon en de gezelligheid kwamen genieten. Hopelijk doen ze volgend jaar opnieuw mee.

V.E.M. - E.M.J.

V.E.M. - E.M.J.

V.E.M. - E.M.J.

V.E.M. - E.M.J.

V.E.M. - E.M.J.

Een gedachte over “Met de V.E.M. naar het E.M.J.”

 1. Beste,

  Hartelijk dank voor uw positief pleidooi voor het EMJ. Echter een kleine opmerking wil ik wel plaatsen.
  Het EMJ is inderdaad geen wedstrijd, maar een evaluatie. De uitslagen die tijdens de proclamatie bekent worden gemaakt zijn er niet voor de schijn, maar een eerlijke beoordeling van een internationale jury, die het niveau van een orkest/ensemble weergeven. In de juryrapporten, die overigens naar de deelnemende groepen worden gestuurd, staan allerlei tips om het niveau van een orkest weer op een hoger niveau te krijgen.
  Hopende u iets meer inzicht te hebben gegeven, verblijf ik met vriendelijke groet,

  Maurice Kohlen
  Mederwerker EMJ

Reacties zijn gesloten.