mon ami, demotte

Als je de geruchten mag geloven, wordt het oorlog met de tabaksindustrie. En of je nu voor of tegen roken (in de horeca) bent, bepaalde gegevens stemmen toch tot nadenken.

Ten eerste is er het spelletje met de accijnsverhoging. Ik heb nog van geen enkele industrie gehoord die ‘voor de schoon ogen van de klant’, een prijsstijging zelf opvangt: marktleider Philip Morris besliste om zijn winstmarges te verlagen en de extra 25 eurocent accijns zelf te betalen aan de fiscus. De andere tabaksproducenten zijn Morris gevolgd. Misschien vergis ik mij daarin, maar ik ben het met DS eens en Demotte eens dat toch een indicatie is dat de industrie helemaal niet inzit met de gezondheid van de jongeren en er alleen op uit is zoveel mogelijk klanten te winnen.

Ten tweede heb ik mij verschrikkelijk verwonderd over dit zinnetje: De grote tabaksproducenten weigeren om de exacte samenstelling van hun rookwaren mee te delen. Gevolgd door: Nochtans zijn zij daar door een Europese richtlijn sinds 2002 toe verplicht. Let wel, ze willen best een lijst met ingrediënten meedelen die ze in hun hele gamma gebruiken. Maar opsplitsen naar wat waar en in welke hoeveelheid wordt gebruikt? Ho maar, fabrieksgeheim! En een fabrieksgeheim staat blijkbaar boven de volksgezondheid.

Ik heb de tabaksindustrie altijd het voordeel van de twijfel gegeven wanneer het ging over verslaving. Iedereen weet onderhand dat roken schadelijk is aan de gezondheid, en als u insisteert om uw eigen gezondheid (helaas ook die van uw tot passief roken gedwongen medemens) om zeep te roken, dan is dat uw eigen schuld en goesting, en kom alstublieft niet zagen over pijnlijke longen, en de schuld van de tabaksindustrie. Het minste wat ik dan wel verwacht is dat die industrie open kaart speelt. Wat blijkbaar niet het geval is.

20% van de Belgische bevolking rookt. 1 op 5. Niet meteen een verwaarloosbaar cijfer. Er zijn al veestapels voor minder geslacht. In beslag nemen dus, die handel.

(Al is dit een geslaagde tussenstap: Minister Demotte dreigt er nu mee een minimumprijs voor sigaretten in te voeren. Hij zou ook een gezondheidstaks kunnen invoeren.)

Een gedachte over “mon ami, demotte”

Reacties zijn gesloten.