muzieklinks

Er wordt nogal wat gelinked tegenwoordig, zeer tegen de zin van Heymans en de zijnen. Dat Heymans voor mijn part de boom in kan, hoef ik niet langer duidelijk te maken. Op de site van zattevrienden (die men in Vlaanderen bekijkt/leest, net zoals de playboy, voor de excellente artikels), ben ik op een tekst gestoten van een anoniem persoon die beweert advocaat te zijn (scroll tot ongeveer het midden).

Kan men nu werkelijk veroordeeld worden voor het linken naar MP3-sites? De meningen in de rechtsleer zijn verdeeld. Centraal in de discussie staat de vraag hoe een voetnoot geïnterpreteerd dient te worden; als voetnoot, of is het meer dan dat? Sommigen zeggen dat een hyperlink meer is dan een loutere verwijzing. Anderen zijn de mening toegedaan dat een hyperlink niets anders is dan een elektronische voetnoot. Het enige verschil met een gewone voetnoot bestaat erin dat men, door de hyperlink aan te klikken, meteen bij de gewilde internetbron terechtkomt, daar waar men bij de klassieke voetnoot het boek waarnaar de voetnoot verwijst nog zal moeten opzoeken.

Naast deze controverse dringt ook een tweede vraag zich op. Is het namelijk zo dat men een onrechtmatige daad begaat wanneer men in een voetnoot verwijst naar illegale informatie? Ook hier klinkt de rechtsleer niet eensgezind. De ene zegt dat het enige doel van een voetnoot het geven van broninformatie is en dat de broninformatie volledig correct is, zelfs al is de bron zelf onwettelijk. Volgens deze visie is elke vorm van linken volkomen in overeenstemming met het recht De andere is dan weer van mening dat een hyperlink wel degelijk aansprakelijkheid kan creëren, maar enkel “indien zij wordt gebruikt om onrechtmatig gedrag vorm te geven.”

Men moet kijken naar het kader waarin de link fungeert om het al of niet onrechtmatig karakter ervan te bepalen. Wil men via de link mensen aanzetten om het auteursrecht te miskennen door hen naar MP3-sites door te verwijzen, of wil men enkel broninformatie verschaffen.

Het staat buiten kijf dat wij enkel broninformatie willen verschaffen. Wist u trouwens dat het blijkbaar nog eenvoudiger is om muziek te downloaden via torrents? Neem nu deze site, daar vindt u er een heleboel.

2 gedachtes over “muzieklinks”

  1. hier gepost omdat in de topic waar ik wilde posten geen comments toelaat en dit toch ook enigszins over muziek gaat

    maar waar ik nu ineens aan moest denken. Heb jij geen foto’s van je audio installatie? Ik was eens curieus naar wat je daar had staan. 🙂

Reacties zijn gesloten.