catalogi

Een paar dagen geleden had ik een paar tips gekregen, en ik heb zelf ook nog wat rondgesnuisterd. Ik was vooral op zoek gegeaan naar mac-based software, bij voorkeur met export mogelijkheden en/of een web based addendum. Hierbij een aantal bevindingen / links (tenzij anders vermeld zijn de programma’s voor het mac os platform).

CDs

iCDc
http://www.waehlby.com/icdc/
15 USD
Zag er veelbelovend uit, met een interface heel gelijkend op iTunes, maar je kan de CDs enkel ingeven door de CD in de CD-lezer van de computer te steken. Jammer.
InCDius GH for Mac OS X
http://homepage.mac.com/grhowes/Helpful/InCDius2.html
gratis (resuméware)
Van ’t zelfde laken een broek: door de CDs in te lezen.

Boeken

Books for MacOS X
http://books.aetherial.net/
gratis (open-source)
Fantastische toepassing. Vindt zowat alles, zolang het een ISBN heeft. Behalve het ene struikelboek (De Bhagavad-Gita zoals ze is – ISBN 9070742098), maar dan weer wel het andere (De Kracht van het Woord – ISBN 00816442), al heeft het programma het daar wel moeilijk met het vinden van de juiste titel.
Export to iPod Text Files
Booxter
http://www.deepprose.com/
14,99 USD
Schoon ende proper, maar vindt geen van beide struikelboeken. Vindt wel Elsschots brieven, maar niet mijn Herfsttij der Middeleeuwen.
Export to iPod
Chronopath Library
http://www.chronopath.com/index.php?page=library
USD
Nice try. Ik had het eerder al geprobeerd, maar ook toen niet goed genoeg gevonden. Vindt geen van beide struikelboeken.
Singlefile
http://books.singlefile.com/
De vreemde eend in de bijt. Een on-line only toepassing, en het allereerste wat ik destijds heb geprobeerd. Helaas kreeg ik onlangs de volgende boodschap: Singlefile will be shutting down on January 31, 2005 Hét gat in de markt.

Alles

bruji: de pedia’s
Bookpedia, CDpedia en DVDpedia
18 USD per stuk of 39 USD voor de drie
Vindt geen van beide struikelboeken, noch Huizinga, noch Elsschot; vindt pop, maar heeft problemen met klassieke CDs.
Export to iPod
Delicious Library
http://www.delicious-monster.com/
40 USD
Dé hype van ’t moment. O.a. besproken op arstechnica, valt het vooral op door de interface. Er bestaat ten andere een utility DeliciWeb, waarmee je de gegevens uit Delicious Library naar een ‘web page‘ kan exporteren. Vindt geen van beide struikelboeken. Zeer goed wat betreft looks & features, maar scoort behoorlijk laag wat betreft content.
iPod Sync (geregistreerde versie)
Collectorz
Book Collector, Comic Collector, Movie Collector, Music Collector
Voor Windows
39,95 EUR ’t stuk of 79,85 EUR voor Book, Movie & Music Collector
Vindt zowat alle boeken met ISBN, inclusief de twee struikelboeken; problemen met klassieke CDs; oogt niet echt goed (al mag dat geen doorslaggevend criterium zijn).

Zie ook het Reader Report bij MacInTouch over Catalogs. Mijn hoop ligt bij Collectorz (An Apple Mac OS X edition is in development (ETA Q1 2005)), maar veel liever nog had ik een web-based catalog gezien. Singlefile was een stap in de goede richting, en ik heb ook een blik gesmeten op Media Mate.

Komaan, we hebben nu al flickr en del.icio.us, is er niemand die een community catalog tool wil maken (met export mogelijkheden)? Lijkt mij gefundeness fressen voor (een partnership met) Amazon/IMDB/Google.

6 gedachtes over “catalogi”

  1. Om ze te catalogiseren geef ik gewoon de UPC code (barcode) in. (Ttz in mijn primitief systeem tik ik nu de ganse rimram zelf in.)
    Die CD in computer steken om te catalogiseren is mij veel teveel werk.

  2. Waar hangt zo’n ding eigenlijk aan? USB? Printerpoort? Heeft dat drivers nodig? Ik neem aan van wel maar als’t USB is dan misschien zelfs niet.

  3. Mijn barcodelezer hangt tussen mijn keyboard en de computer. Niets geen drivers nodig, wordt geconfigureerd door barcodes uit de handleiding in te scannen 🙂

Reacties zijn gesloten.