gebruikers onder elkaar

De conclusie lijkt mij redelijk overduidelijk: een nerd in Calfornië heeft gedacht dat als hij zegt “mirror a music library” dat iedereen wel zou begrijpen wat hij bedoelt. [Nerds onder malkander]

Ik zal mij (nog maar eens) laten meeslepen.

Wanneer je iPod aansluit op je Mac, worden alle iTunes-songs en -afspeellijsten volledig automatisch en dankzij FireWire verbluffend snel naar je iPod gedownload. Als je vervolgens met iTunes nieuwe songs importeert of de volgorde van de songs in afspeellijsten wijzigt, wordt je muziekcollectie binnen enkele seconden automatisch bijgewerkt zodra je iPod opnieuw op je computer aansluit. Sneller en eenvoudiger kan het eenvoudigweg niet. [uit de flyer die bij de iPod zat]

(Een krakkemikkige vertaling BTW: Wanneer je iPod aansluit? Meneer of mevrouw iPod?)

En tsja, er staat niet in: “songs die u uit iTunes wist, worden ook van iPod (sic) verwijderd”. Van welke graad van intelligentie mag er eigenlijk nog worden uitgegaan? (En dit is absoluut geen referentie naar Geert Stadeus.) Enerzijds willen de mensen niet betutteld worden, anderzijds zijn ze er steeds als de kippen bij om de schuld op iemand anders af te schuiven als er iets misgaat.

Als je een prompt krijgt waarin iets staat over mirroring of duplicatie, en je begrijpt niet wat dat betekent, dan ga je daar ofwel meer informatie over opzoeken, ofwel klik je domweg ja, en als het misgaat aanvaard je de consequenties. En het is bij dat laatste dat het misloopt.

En zo een ramp is het nu ook weer allemaal niet. De mensen durven niets meer te doen, of iets te proberen. Ze hebben er ook geen tijd meer voor, zo beweren ze, maar ze willen het allemaal voorgeschoteld krijgen (bij voorkeur op een gouden dienblad en tegen de prijs die lager is dan de produktiekost). En ik heb het hier niet enkel over computers & internet. (Bovenstaande is immers (al te) gemakkelijk open te trekken naar de kiezers van het Vlaams Belang, al is het weer té naïef dit als enige oorzaak te bestempelen.)

In ’t kort: als ge iets ziet staan, en ge zijt niet zeker wat ermee bedoeld wordt, zoek het dan eens op hé zeg. Get off your lazy ass. Neem uw verantwoordelijkheid op. Engagement aan de jeugd. Neen aan de laksheid. Terug naar mei ’68. Neen aan de betutteling. And all that.

5 gedachtes over “gebruikers onder elkaar”

  1. Zeer juist. Either you know, or you don’t. And if you don’t, you can find out. (Even if at first you didn’t know you didn’t know.) No shame in that. On the contrary: an inquisitive mind en al die andere jezuitenbabbel en sofisterijen. Het kan *nooit* kwaad om iemand om uitleg te vragen als je iets niet begrijpt. Of om er iets over op te zoeken.

    Het getuigt echter maar van weinig verstand of intelligentie als je gaat bitchen over iets, omdat je niet weet hoe het werkt en je bovendien nog te beroerd bent er meer over te weten te komen –op welke manier dan ook. (Om het weer met een hyperbool te zeggen: wir haben es nicht gewusst).

    En ik zou bijna zeggen dat ik het nu wel over Stadeus heb –in zijn laatste column. Maar dat doe ik dus niet. Natrappen is gemeen. En ik lees zijn schrijfsels echt graag en hij is (anders) een intelligente mens. (En welke stijlfiguur heb ik nu gebruikt?)

Reacties zijn gesloten.