De ene gitaar is de andere niet

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UpCjowuzhO0&w=500&h=314]

Ibanez AGS83bbg vs PRS SE vs Samick AV1 vs Fender Telecaster, allemaal op de VOX Pathfinder 15r. Vooral de Telecaster springt er nog het meeste uit.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=azo9bwSYDuA&w=500&h=314]

Steek wat reverb (en overdrive –dank u qrt) op de amp (de VOX AC30 deze keer), en het geluid van deze drie gitaren (Les Paul, Stratocaster en Telecaster) ligt plots vreselijk dicht bij elkaar.

Deze mens (jAMMAN798) heeft zo nog een pak vergelijkingen op zijn YouTube channel. (Wie twee of meer gitaren wil vergelijken op YouTube hoeft de namen maar in te tikken trouwens.)

5 gedachtes over “De ene gitaar is de andere niet”

  1. in de cleane versie klinkt de telecaster idd het beste en het warmste. beetje vreemd omdat humbuckers normaliter een warmer geluid zouden moeten geven. de Ibanez was anders ook niet slecht. de samic zou ik zelfs niet aanraken. not my cup’o’tea.
    bij de overdrive vergelijking (ik vermoed dat je overdrive ipv reverb bedoelde): idd, ik hoor praktisch geen verschil. maar is het de overdrive van de amp zelf ? of gaat het eerst door een pedaaltje ? vroeger vond ik de ibanez TS9 de beste overdrive ooit. een uitgestorven hobby… 🙂

  2. @qrt: volgens die jAMMAN798 zitten er geen effecten op, en staat de reverb op 40%. Master volume 25% en channel 2 volume iets over de 50% (afhankelijk van de gitaar –cfr zijn beschrijving). AC30 tube distortion/overdrive/gain dus, met reverb 😉

    @chateaubrys: ik ben er redelijk van overtuigd dat er ook drumvergelijkingen zullen te vinden zijn.

  3. Allez, mannen. Er zit toch een pak verschil in de overdriven sounds – of ben ik de freak hier? De LP laat veel minder van de cleane sound over, en is echt vol overstuurd. Het verschil tussen de Tele en de Strat is kleiner, maar je hoort nog wat van de cleane single coils erin, en zeker in de Strat. Maar in beide is het geluid minder vol, en de Tele klinkt ook wat zachter.

    Tip: de Ibanez Tubescreamer TS808 (vintage reissue) is een beestig goede pedaal; ook geweldig wanneer je hem je cleane sound laat versterken/verwarmen zonder te breken.

Reacties zijn gesloten.