apple music

Niet alleen is er de nieuwe iPod (waarbij de toegevoegde waarde ver te zoeken is; cfr ook Michel), maar sinds vandaag kunnen we ook met zijn allen van de iTunes Music Store gebruik maken.

Dus heb ik maar meteen de proef op de som genomen, en zo ben ik nu in het bezit van Leonard Cohens Allelujah in de versie van Jeff Buckley. Voor 99 eurocent.

De respons via iTunes is snel, ook om de muziek voor te beluisteren. 0,99 EUR voor een liedje valt zeer goed mee qua prijs, vooral als je vroeger wel eens 17-20 EUR wou uitgeven voor drie-vier-vijf liedjes die je echt aanstonden en de rest dan weer niet. Op dergelijke manier zie ik mijn collectie pop(ulaire muziek) toch nog een beetje aangroeien. Zeer gevaarlijk systeem voor een impulsive buyer zoals uw ondergetekende, al is dat waarschijnlijk iets waar Apple ook gedeeltelijk op rekent.

De (technische) berichtgeving in de kranten is een beetje verwarrend:

De catalogus voor Belgische gebruikers bevat 700.000 nummers. Klanten betalen 99 eurocent per nummer. De internetwinkel is toegankelijk voor wie een iPod (een digitale Apple-speler) heeft, maar ook voor computergebruikers die geen Apple hebben. Al gauw na de lancering van iTunes werd er immers een Windows-versie van de winkel op de markt gebracht. Dat is nog steeds het meest gebruikte besturingsprogramma voor computers. [mijn bold]

Een iPod is geen computer, en om een iPod te gebruiken, hoef je niet over een Apple computer te beschikken. Die zin klopt dus gewoon niet.
Beter ware dan geweest: De internetwinkel is toegankelijk voor wie een iPod (een digitale Apple-speler) heeft, maar en dus ook voor computergebruikers die geen Apple computer hebben.
Nog beter ware geweest: De internetwinkel is toegankelijk voor al wie iTunes gebruikt. Deze software is beschikbaar voor zowel Mac OS als Windows, en is gratis te downloaden vanop de Apple website. Of iets dergelijks.

Enfin, het ganse artikel staat in DS te lezen (of hier als PDF 84Kb).

Maar goed, ik ga er zeker nog gebruik van maken. En ik vrees (voor onze bankrekening) dat het perfect voor Tessa gemarket is ook.

5 gedachtes over “apple music”

 1. Ik heb het nog niet op de HiFi beluisterd (die connectiviteit via AirTunes staat op het programma voor een dezer dagen), maar ik krijg van de file de volgende gegevens:

  Protected AAC audio file
  6,7 MB
  128 kbps
  44,100 kHz

  Toeval of niet, dat zijn ook mijn import settings. Zou ik een hogere stream rate krijgen als ik die import settings verhoog? Ik ga op zoek.

  In elk geval biedt apple nu ook dit: Discerning customers and audiophiles want true CD audio, and now iTunes can give you that quality with the new Apple Lossless encoder. You

 2. Probeer deze eens:
  Tower of Power, album: Back to Oackland. Dit was mijn eerste contact met iTunes Store Belgium. Het kan natuurlijk aan de originele opname liggen. Ook deze viel wat tegen: iets van Bob Brookmeyer. Ik vind dat er een soort metalige hiss in zit, vooral rond de cymbalen. Ik vrees dat als ik dat op de grote installatie leg ik weg loop. Er waren er nog wat maar ik moet in de vuilbak zoeken: ik heb mijn briefje al weggegooid.

 3. Ik was sowieso niet van plan om de iTunes Store voor mijn errmm audiofiele verzoekingen te gebruiken (bvb jazz en klassiek). Daarvoor koop ik liever CD + doosje. Maar voor de occasionele hit daarentegen.

  Al zal de CD versie van Allelujah dus waarschijnlijk ook stukken beter klinken op ‘den stereo’.

 4. de originele versie + die van John Cale klinken sowieso beter, op cd of niet. Snap niet wat de mensen eigenlijk zien in die Buckley. Een beetje over het paard getild vind ik.

Reacties zijn gesloten.